Thursday, September 22, 2016

{salada de ovas jeb ikru salāti}


Esot Portugālē, nekādā gadījumā nepalaidiet garām iespēju apmeklēt kādu marisqueira jeb jūras velšu restorāniņu. Marisqueiras parasti "biezā slānī" ir atrodamas pie-okeāna pilsētiņās kā, piemēram, Sesimbrā, vienā no manām vismīļākajām un sirdij tuvākajām vietām. Šajās vietās mazo restorāniņu īpašnieki jūras veltes katru dienu iepērk pa tiešo no vietējiem zvejas vīriem un tās, pagatavotas visneiedomājamākajos veidos, priecē gan pašus portugāļus, gan Portugāles viesus.






Lai arī pie mums Latvijā tikko zvejotas jūras veltes iegādāties ir gandrīz neiespējami, tomēr šis tas ir pieejams, ko pagatavot portugāļu gaumē. Piemēram, mencu ikri. Tie ir pavisam vienkārši pagatavojami un garšo tāpat kā Portugālē, patiesi! Būtu dikti labi, ja šajos salātos izmantotu Portugālē ražotu sarkanvīna etiķi (pirku Promo Cash&Carry bāzē) un autentisku extra virgin olīveļļu, taču kvalitatīvs jebkuras citas siltās zemes ražojums arī derēs.

Salada de ovas jeb ikru salāti pieder pie petiscos (uzkodām), ko portugāļi parasti ēd ap launaga laiku vai reizēm arī kā uzkodu pirms sātīgām vakariņām.

{sastāvdaļas}
1 kg svaigi mencu ikri
1 sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
puse sarkanās paprikas
kinza
sāls
pipari
2-3 lauru lapas
100ml sarkanvīna etiķis
200ml extra virgin olīveļļas

Katliņā uzvārām ūdeni ar sāli un lauru lapām. Pievienojam ikrus un vārām +/- 20 minūtes. Jo mazāki ikri, jo ātrāk būs gatavi un otrādi. Nokāšam un atdzesējam. Jo tie būs aukstāki, jo vieglāk būs sagriežami.

Ikrus griežam aptuveni 0.7mm biezās šķēlītēs. Papriku sagriežam mazos kubiņos. Smalki sagriežam sīpolu, sasmalcinām ķiploku un kinzu. Jā, jā... daži no jums rauks degunus, jau izdzirdot šo vārdu "kinza"... Ja nu jūs pārņem drebulis no vārda vien, varat izlaist šo sastāvdaļu, taču, ticiet man, šamos salātus gardu muti tiesā pat tie, kuri ar kinzu u.c. radniecīgiem zaļumiem nedraudzējas nu nepakam.

Visu saliekam bļodā un samaisām ar eļļu, etiķi, sāli un pipariem.

Es vienmēr esmu teikusi, ka portugāļi pārāk dāsni lieto olīveļļu, ka tās daudzums ikdienas racionā noteikti ir jasamazina. Taču ne šajā gadījumā! Jā, var protams skaitīt kalorijas un šausmināties par to daudzumu eļļā, bet tomēr uzdrīkstēšos aicināt jūs uzdrīkstēties būt mazāk prātīgiem un ļauties... vismaz šoreiz:)

Uzliekam bļodai vāku vai pārklājam ar pārtikas plēvi un ievietojam ledusskapī vismaz uz pāris stundām, bet vislabāk - uz nakti.

Kad visas sastāvdaļas savā starpā ir sadraudzējušās, ņemam ņuku labas gaišās/pelēkās maizes, glāzi vinho verde un baudām... no sirds.

Gards, ka nenoēsties!

No comments:

Post a Comment