Tuesday, May 24, 2011

{couscous salāti ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem}


Couscous (kus-kus) ir gatavots no pavisam smalkas mannas graudiņiem, tā dzimtene ir Ziemļāfrika. Couscous plaši pielieto tradicionālajos arābu ēdienos - jēra gaļas sautējumos ar dārzeņiem un žavētiem augļiem, taču to var izmantot vienkārši kā silto piedevu, papildinot ar citrona sulu un piparmētru, kā arī aukstā veidā - salātos.

Interesants ir fakts, ka couscous atrodas starp veselīgākajiem no graudaugiem ražotajiem produktiem, un tas ir soli priekšā pastai - zemāka glikēmiskā indeksa un vitamīnu daudzveidības ziņā.

Pirmo reizi no couscous gatavotus salātus noprovēju pirms vairākiem gadiem Francijā. Tie tika pasniegti kā piedeva grillētai gaļai un man tiešām iepatikās. Šo jauko maltīti gatavoju pārsvarā vasarā, jo, pateicoties svaigajiem dārzeņiem un īpaši piparmētrai, salāti ir ļoti spirdzinoši. Īsts vasaras paēdiens!

Sastāvdaļas (4 personām)
200gr couscous (kus-kus)
1 tomāts
1 gurķis
pavisam mazs sīpols (var aizvietot ar zaļajiem lociņiem)
dilles
pētersīļi
piparmētra
sāls
pipari
~1,5 t.k. citrona sula
2 t.k. olīveļļa
250ml auksts ūdens

Tomātu un gurķi sagriež mazos kubiņos, sasmalcina sīpolu un zaļumus. Visu liek traukā, apkaisa ar sāli un pipariem, pievieno citrona sulu, olīveļļu un ūdeni. Samaisa un liek ledusskapī uz 20-30 minūtēm, lai couscous uzbriest. Pēc tam vēlreiz apmaisa un gatavs, var ķerties pie maltītes!

Lai gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment