Friday, July 23, 2010

{magoņmaizītes}



Kad biju maza, mana vecmāte diezgan bieži mūs lutināja ar pašceptiem pīrādziņiem un smalkmaizītēm. Es biju ļoti zinātkārs bērns un līdz ar to bāzu savu mazo degunteli visās virtuves padarīšanās, tostarp arī šajā, palīdzot radīt debešķīgo gala produktu. Bet, ak tu neraža! Mīklu mīcīt man nepatika ne pa kam... Un tā tas ir vēl šobaltdien. Tamdēļ līdz brīdim, kad manā virtuvē uzradās jauns draugs - elektriskā maizes cepamā mašīna - izvairījos nu mīklas izstrādājumu darināšanas mājās kā tik vien mācēju. Tagad mīklu manā vietā mīca mašīnīte, ja varētu vēl izrullēt, sapildīt, sagriezt un krāsnī ielikt, būtu pavisam labi:)

Lai arī mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes.


{rauga mīkla}

Sastāvdaļas:
25g raugs (ja lieto sauso raugu - 2 t.k.)
75g sviests (var būt margarīns)
250ml piens
1/4 t.k. sāls
50ml cukurs
800ml milti
1/2 ola

Raugu sadrupina bļodā, kur mīcīs mīklu.

Izkausē sviestu, uzsilda pienu līdz 37°C, bet ne karstāku! Ja piens būs pārāk karsts, mīkla nerūgs. Mazliet uzlej virsū raugam, izšķīdina, pēc tam pielej pārējo. Pieliek olu, sāli un cukuru.

Pieber miltus, bet ne visus. Mīca kamēr mīkla atlec no rokām. Miltu daudzums jāskatās, iespējams, ka būs nepieciešami visi milti, bet mīklai nav jābūt cietai!

Bļodu pārsedz ar dvielīti, ļauj uzrūgt 30 min., pēc tam atspiež mīklu atpakaļ un ļauj rūgt vēl 30 min.


{pildījums}

sviests
magones
cukurs


Kad mīkla gatava, liekam to uz galda un izrullējam ~40x60cm taisnstūrī. Jo plānāk izrullēta mīkla, jo gardākas sanāk smalkmaizītes.

Izrullēto gabalu iesmērējam ar mīkstu sviestu, bagātīgi apberam ar magonēm un pārkaisām cukuru. To visu uz aci, nav dotas tādas noteiktas proporcijas pildījumam.

Tagad taisnstūri no vienas malas (parasti nu apakšas uz augšu) rullējam ciet - kā ruleti. Gatavo desu sagriežam ~2cm biezās škēlītes.

Liekam uz ieziestas cepešplāts ar griezuma vietu uz leju, atstājam ~15-20 min., lai uzrūgst.

Cepam uzkarsētā cepešplītī līdz zeltainam brūnumam, aptuveni 12-15 min.

Kad smalkmaizītes atdzisušas, var pārklāt ar šokolādes glazūru.

{šokolādes glazūra}

1/2 gl. piens
1/2 gl.cukurs
3 ēd. k. ar kaudzi kakao pulveris (rūgtais)
50gr. sviests

Samaisa pienu ar cukuru un kakao pulveri, vāra uz lēnas uguns ~20 min, līdz sāk biezēt. Neilgi pirms beigām pievieno sviestu. Kad masa mazliet padzisusi, pārlej smalkmaizītēm.


Lai gards, ka nenoēsties!

1 comment:

  1. kad tad lieku klaat 75gr sviesta prieksh miiklas...????

    ReplyDelete