Monday, May 16, 2011

{bacalhau com cogumelo e chapéu de queijo - menca ar sēnēm un siera cepuri}


Bacalhau - sālīta, kaltēta menca, portugāļu nacionālais ēdiens. Kā itāliešiem ir katrai gada dienai sava pastas recepte, tā portugāļiem - ēdiens, kas gatavots no bacalhau.
Bacalhau ir ļoti garšīga zivs, taču tās sagatavošana lietošanai ir diezgan laikietilpīga. Vismaz divas dienas pirms topošās maltītes zivs gabaliņi ir jāiemērc ūdenī ar ādu uz augšu un jātur ledusskapī. Ik pēc 12h ūdens jānomaina. Maziem (plāniem) gabaliņiem pietiek ar divreizēju ūdens maiņu, bet lielākiem (biezākiem) ūdens maiņas procedūra jāatkārto reizes četras, citādi menca būs pārāk sāļa un negaršīga.
Portugāļu nacionālās virtuves īpatnības paredz bacalhau (un ne tikai) peldināšanu olīveļļā, proti, katram ēdienam tiek pievienota glāze (!) olīveļļas, kas kcal izteiksmē ēdiena uzturvērtību palielina par ~2200! Komentāri, domājams, lieki...

Bacalhau (vai svaigu mencu) ļoti gardi var arī pagatavot, taukvielas samazinot līdz minimumam.

Sastāvdaļas (4 personām, kopā 665kcal)
4 gb. bacalhau (vai svaga menca), katrs ~150gr
400gr sēnes (lietoju saldētas meža sēnes)
glāze maztauku piens
2 šķēles (30gr) liess siers
tējkarote olīveļļa
2-3 daiviņas ķiploks
pētersīļi
pipari

Sēnes apcep tējkarotē labas olīveļļas.
Zivs gabalus kārto stikla cepeštraukā, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem, ķiplokiem un pipariem. Ja lieto svaigu mencu, tad arī ar sāli.

Pārgriež uz pusēm abas siera šķēles un pārklāj katru zivs gabaliņu. Cepamtraukā ielej glāzi piena (neapšļakstot zivi) un ieber saceptās sēnes.

Liek uzsildītā cepeškrāsnī (200°C) un pēc ~30 min. vajadzētu būt gatavam. Ja siera cepure ir apbrūnējusi, droši var ņemt laukā!

Pasniedz ar brūnajiem rīsiem un tomātiem, kas pārkaisīti ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Lai gards, ka nenoēsties!


2 comments:

  1. Ir zināms kur Rīgā var nopirkt bacalhau?

    paldies!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik man ir zināms, bacalhau Rīgā nopirkt nevar...

      Delete