Tuesday, May 24, 2011

{lazanjas rullīši bolognese light mērcē}



Mūsmājās ēdieni itāliešu gaumē ir iecienīta padarīšana. Taču tiem piemīt dubltkaitīgums - 1. kaloriju pārbagātība; 2. nespēja apstāties pie pieklājīga daudzuma apēstā, kā rezultātā tā jau bagātīgo kcal apjoms atkal palielinās...

Par pamatu ņemot klasiskās boloņas mērces recepti un pārveidojot to figūrai draudzīgāku, tapa vieglā boloņas mērcīte un rezultātā - varen smeķīgs un liess paēdiens.

Sastāvdaļas (4 izsalkušiem ēdājiem):

12 lazanjas plāksnes (200gr)
360gr vistas fileja
800gr kārba sagriezti tomāti savā sulā
1 paliels burkāns
1 selerijas kāts (droši var nelikt, ja negaršo)
200gr šampinjoni
1 sīpols
2 daiviņas ķiploks
2 t.k. olīveļļa
150ml sarkanvīns (var aizvietot ar buljonu)
buljons (Anniņa + ūdens)
sāls
pipari
tomāts
40gr Parmezāns


Vārošā ūdenī pa vienai pamīšus liek lazanjas plāksnes, bet nevāra, atstāj bez liesmas uz ~5-10 min. Ik pa brīdim saudzīgi pārcilā, lai plāksnes nesaliptu. Kad tās kļuvušas apjomā lielākas un vijīgas, pa vienai rūpīgi ņem ārā no ūdens un kārto uz papīra dvieļa, lai notek liekais ūdens.

2 t.k. olīveļļas uz lēnas uguns apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, pievieno skaidiņās rīvētu burkānu, mazliet pacep, šampinjonus - pacep, tad smalki sagrieztu selerijas kātu, atkal mazliet pacep un pievieno maltu vistas fileju. Kad pēdējā apcepusies, pievieno tomātus no kārbas, sarkanvīnu un buljonu. Skatām sāli!

Buljona daudzumu regulē pēc vajadzības - mērcei nav jābūt ļoti šķidrai, bet noteikti ne sausai! Es buljonu gatavoju vārošā ūdenī ieberot garšvielu "Anniņa bez sāls", taču kam nav iebildumu, var lietot buljonu kubiņos.

Mērce gatavojas uz lēnas uguns zem vāka aptuveni 25-30min. Pēc minūtēm 15 vajadzētu apskatīt buljona daudzumu, ja mērce šķiet nepietiekami slapja, pievienojam vēl buljonu.

Šo mērci var gatavot iepriekšējā dienā, kā arī var pagatavot dubultporciju un sasaldēt nākamajai reizei. Saldētavā tā var uzglabāties aptuveni 2 nedēļas. Ja mērci gatavo tieši uz maltīti, jāierēķina laiks atdzišanai, jo ar karstu nebūs iespējams piepildīt plāksnes.

Kad mērcīte padzisusi, ņemam vienu izmērcēto plāksni, bagātīgi izklājam pa visu virsmu gaļu un dārzeņus (cenšamies likt bez šķidruma) un sarullējam. Liekam cepamtraukā ar savienojuma vietu uz leju.

Kad visi 12 rullīši gatavi, atlikušo mērci izlejam cepamtraukā, rullīšu virsmu atstājot brīvu. Katru rullīti pārklājam ar pavisam plānās šķēlītēs sagrieztu tomātu, pārkaisam ar sāli un pipariem (pēc vajadzības) un svaigi rīvētu Parmezānu.

Liekam uz 220C uzsildītā cepeškrāsnī un pēc 20-25min ēdiens ir gatavs!

Ar šādi pagatavotu mērci var bagātināt Spaghetti (Spaghetti alla Bolognese Light) vai arī pildīt Canelone, kā arī jebkurus lielos makaronus.

Lai gards, ka nenoēsties!



No comments:

Post a Comment