Sunday, August 3, 2014

{petisco de moelas jeb šķilvīšu uzkoda}



Un atkal solis portugāļu virtuvē...

Svešumā dzīvojot, biju pārsteigta, ka dažnedažāda veida ēstuvēs praktiski nebija sastopama latvieša būtībai tik saprotamā uzkoda - salāti, toties portugāļu pavāri piedāvāja visādus citādus gardi pagatavotus brīnumus, ar ko varēja mieloties un našķoties tā, ka mēli var norīt! Tāpēc šoreiz, apejot bezdievīgi gardās jūras veltes, pievērsīšos subproduktiem (kurus Eiropas malas kulinārijas speci prot pagatavot vienkārši izcili) un padalīšos ar varen' gardu uzkodu (petisco) recepti. To var ēst gan siltu, gan aukstu, gan ziemā, gan vasarā, gan mājās, gan piknikā:)

Sastāvdaļas:
1 kg vistu šķīlvīši
2 vidēji sīpoli
4 daiviņas ķiploks
70-80gr. žāvēta desa, ideāli - chouriço (chorizo, čorizo)
3 ēd.k. ar kaudzi tomātu pasta (parasti lietoju Чумак)
300ml baltvīns
300ml dārzeņu vai vistas buljons (labāk paša gatavots, bet kubiņam arī nebūs ne vainas)
1 nesagriezts asais pipars
2-3 lauru lapas
sāls
šļuka labas olīveļļas

Sākam ar šķilvīšiem - katru apskatām, ja ir redzami kādi tauku gabaliņi vai dzeltena plēvīte, noņemam un noskalojam. Sagriežam ~1.5cm gabaliņos.

Sagriežam sīpolus, sakapājam ķiplokus.

Dziļā pannā ielejam šļuku olīveļļas (ja ticība atļauj, var arī vairāk) un pievienojam sagrieztos sīpolus, ķiplokus un lauru lapas. Uz vidējas uguns pacepinam, bet baisi nesabrūninam.

Sagriežam žāvēto desu, liekam klāt cepināties.

Pievienojam šķilvīšus, aso piparu, sāli un viegli apcepinam.

Pievienojam tomātu pastu, samaisām, pielejam baltvīnu, buljonu, liekam vāku virsū un sutinam uz vidējas uguns minūtes 30-40.

Šo ēdienu neesmu nodēvējusi kā veselīgu vai mazkaloriju, taču, ja neņem vērā žāvēto desu, nekā kalorijām pārbagāta tur nemaz nav! Vistu šķilvīšu uzturvērtība ir tikai 107kkal/100gr.

Lai gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment