Sunday, June 29, 2014

{eksperiments ar tadžīnu}



Kad pirms trīs gadiem atgriezos no Portugāles, ieraudzīju pārdošanā tadžīnu, safanojos par piedāvātajām receptēm un gatavošanas iespējām un, protams, nekavējoties iegādājos. Tomēr kaut kā trauks iegūla plauktā un, lai arī ik pa brīdi kārās roķeles sniedzās pēc tās, vienmēr kaut kas atturēja uzsākt gatavošanu tadžīnā.
Parasti ēdienus gatavoju diezgan spontāni, vadoties pēc garastāvokļa un mājās pieejamajiem ingredientiem. Proti, milzīga ēdienkartes plānošana man absolūti nav raksturīga... Bet ar tadžīnu ir tā - pirms pirmās lietošanas reizes trauks kādas 12h ir jānorūda aukstā ūdenī. Nu nekādi nesanāca saņemties un saplānot šo bezgala vienkāršo procedūru :D
Taču vakar... neskatoties uz to, ka nemaz neposos doties uz tirgu pēc kāda izcila gaļas gabala un īpašiem dārzājiem, ieliku tadžīnu bļodā ar aukstu ūdeni un šodien veicu eksperimentu! Sametu tadžīnas traukā to, kas bija mājās pieejams, t.sk. atsaldētu(!) vistas fileju un pāris dārzeņus, žāvētus augļus un garšvielas, uzliku uz uguns un gaidīju, kas nez no tā visa sanāks...
Tagad sēžu aplaimīga, nobaudījusi virumu, par kura iznākumu šaubījos un grozīju galvu, līdz pirmie kumosi iegūla man mutē, un ātri rakstu recepti, jo pilnīgi noteikti pēc nedēļas jau būšu piemirsusi, ko īsti esmu te savārījusi :D



Sastāvdaļas:

2 vistas filejas
1 sīpols
1 galviņa (ne daiviņa) ķiploks
3 mazi/nelieli burkāniņi
1 neliels kabacītis
3 tomāti
6 žāv. plūmes
6 žāv. aprikozes
puse citrona
īkšķa lieluma ingvera sakne
1. t.k. karijs
naža gals kajēnas vai citi asie pipari
1 t.k. cukurniedru sīrups (var likt medu)
sāls
1. t.k. olīveļļa cepšanai
karsts ūdens


Sākam ar vistas filejām - nomazgājam, papīra dvielī nosusinām un noliekam maliņā.

Notīram un sagriežam sīpolu - ripiņās, pusmēnestiņos vai daiviņās, kā vien sirds kāro, bet ne pārāk smalki (tāpat izjuks). Uzlejam uz pannas (parastās, cepamās) tējkaroti olīveļļas un apcepinam sīpoliņus. Liekam tadžīnas traukā.

Notīram ķiploka galviņu. Visātrāk to var izdarīt, ar lielu nazi uzspiežot ķiplokgalvai kārtīgi virsū, tad visas mizas atlec un ķiploks ir tīrs! Ja daiviņas ir lielas, var garenicki pārgriezt. Liekam iekšā tadžīnā uz sīpoliem.

Ņemam vistas filejas un liekam virsū sīpoliem/ķiplokiem.

Žavētās plūmes un aprikozes pārgriežam uz pusēm vai, ja lielas, četrās daļās un ieberam traukā.

Nomizojam un sagriežam burkānus slīpās, apm. 0.5-0.7 cm biezās šķēlītēs. Liekam tadžīnā.

Sagriežam tomātus un liekam virs burkāniem.

Tagad kārta kabacītim - gareniski pārgriežam uz pusēm, tad vēl gareniski uz pusēm un tad gabaliņos. Man tīk tādi palieli, lai jūt, ka uzkož. Liekam traukā.

Kārta garšvielām - nomizojam un uzsmalkās rīves sarīvējam ingvera saknes gabaliņu. Apberam kabaču kārtiņu. Sajaucam kopā kariju, piparus un sāli, apbārstām dārzeņus. Pārlejam ar tējkaroti cukurniedra sīrupa vai medus.

Citronu sagriežam daiviņās un liekam tadžīnā.

Pārlejam ar karstu ūdeni tā, lai tadžīna piepildās ~3/4-1/2. Es lēju pusi, bet sakarā ar to, ka tomāti un kabači ir ļoti sulīgi, ūdens varēja būt mazāk. Kaut gan, labāk vairāk nekā mazāk, jo gatavošanās laikā trauks var piedegt, ja nav nepieciešamā šķidruma daudzuma.

Liekam gatavoties. Es liku uz gāzes degļa, no sākuma uz vidējas uguns, pēc tam uz mazas. Kopā gatavošanas laiks aizņēma ~50 min.

Gards, ka nenoēsties!

P.S. Manējā ir Muhamora radīta tadžīna, lietošanas instrukcijas, receptes iedvesmai un citas labas lietas var meklēt šeit!





No comments:

Post a Comment