Mājās gatavots zefīrs ir ļoti maigs un dievīgi gards. Pateicoties paša pieliktajām pūlēm, tam ir milzu pievienotā vērtība - mīlestības enerģija:) Šādi pagatavotu zefīru var ne tikai nolocīt pats, bet arī var skaisti iesaiņot un dāvāt kādam mīļam cilvēkam, viņš noteikti to novērtēs!
Zefīru pagatavot ir ļoti vienkārši, tikai nepieciešami pāris virtuves rīki, kas varbūt ne katrā mājā ir atrodami. Proti, bez svariem, termometra un miksera (putotāja) zefīru uztaisīt nevarēs. Kaut gan... lai arī temperatūra un proporcijas šajā receptē ir ļoti svarīgas, kļūdu un izmēģinājumu rezultātā varbūt to tomēr var dabūt gatavu arī bez minētajiem rīkiem. Taču man šādas pieredzes nav:)
{sastāvdaļas}
250 gr. ābolu biezeņa
1 olas baltums
150 gr. ūdens
400 gr. cukurs
8 gr. agar-agars
2 t.k. citrona sula
1/2 t.k. kanēlis
Veseliem āboliem izgriežam serdes un liekam cepties 180°C līdz tie mīksti. Nepateikšu, cik tieši nepieciešami āboli, lai sanāktu 250 grami biezeņa, tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem, bet noteikti jārēķinās ar to, ka cepot šķidrums iztvaiko un līdz ar to krietni samazinās svars. Drošības pēc var izcept vairāk, jo zudumā jau nu noteikti tie neies. Ja ir vēlme, var pirms cepšanas nedaudz apbērt ar cukuru un kanēli.
Kad āboli gatavi, izņemam no krāsns un atdzesējam. Ar karotīti izkasām mīkstumu, nosveram 250 gramus un sablenderējam.
Lielā miksera traukā ieliekam biezeni un pievienojam olas baltumu. Trauks ir vajadzīgs krietni liels, jo zefīra masas apjoms beigas sanāk 2 litri. Vislabāk zefīru sakult būtu statīva putotājā, taču ar rokas mikseri arī to var dabūt gatavu, tikai mazliet jāpacenšas un tas nav tik ērti. Saputojam un beigās vēl pievienojam citrona sulu un kanēli.
50 gramus cukura sajaucam ar 8 gramiem agar-agara.
Katliņā ielejam 150 ml ūdens un 350 gr. cukura. Liekam uz uguns un, kad temperatūra ir sasniegusi 80°C, lēni berot un nepārtraukti maisot, pievienojam cukuru ar agaru. Vārām līdz 110°C.
Kad sasniegta nepieciešamā temperatūra, slēdzam iekšā putotāju uz vidējiem apgriezieniem un ļoti tievā strūkliņā lejam iekšā karsto sīrupu. Putojam līdz masa kļūst pietiekami stingra un veido cepuri, kad izņemam putojamo slotiņu.
Ļaujam mazliet padzist un liekam konditorejas maisā ar 10mm lielu zvaigznes uzgali. Izklājam pergamenta papīru un izspiežam rozītes. Vai piciņas :)
Noliekam malā un ļaujam zefīram apžūt kādas 12 -24h . Laiks būs atkarīgs no tā, cik stiprs ir agar-agars, cik stingri ir saputota masa un kāds ir gaisa mitrums telpā, kur zefīrs tiek žāvēts.
Apberam ar pūdercukuru, pēc tam nopurinam visu lieko, ja vēlamies, savienojam pusītes un mielojamies! Ja kas paliek pāri, uzglabājam slēgtā traukā vai papīra maisiņā (istabas temperatūrā).
Gards, ka nenoēsties!
No comments:
Post a Comment