Friday, April 24, 2015

{variācija pa gulašu}


Kopš es beidzot esmu tikusi pie premium kvalitātes kūpinātās paprikas pulvera, savā virtuvē to izmantoju diezgan aktīvi. Gaļas ēdieniem šī garšviela piešķir īstu lauku kūpinājuma aromātu. Ja grilēju gaļu cepeškrāsnī, ēdot šķiet, ka tā drīzāk ir pagatavota svaigā gaisā uz oglēm, nevis ar elektrības palīdzību tepat mājās.

Kūpināto papriku lietoju dažādos ēdienos, ne tikai pie gaļas. Man ļoti garšo rīsi ar citronu un kūpinātu papriku, arī olas šī garšviela papildina ar neatkārtojamu garšas niansi. To izmantoju arī dārzeņiem un sautējumiem.

Izvēloties kūpinātas paprikas pulveri, ļoti svarīgi ir neiegrābties garšvielā, kam pievienots sintētiskais dūmu aromāts. Pirms daudziem gadiem, savas neziņas dēļ, es tieši šādu pulveri iegādājos. Godīgi sakot, šis pirkums nosita manu vēlmi lietot kūpināto papriku uz ilgu laiku:)

Es patiesi nezinu, vai Rīgā ir iespējams iegādāties labas kvalitātes paprikas pulveri, ja jums, dārgie lasītāji, ir kāda informācija, mīļi lūdzu padalīties. Šī paprika nāk taisnā ceļā no Spānijas - iegādājos dāvanu komplektu, kurā ir veselas trīs garšvielas kārbiņas - sweet, bitter sweet un hot. Katra ar savu garšas niansi un neatkārtojamu kūpinājuma aromātu.

Ja ir luste, par La Chinata vēsturi un paprikas pulvera pagatavošanas procesu var palasīt viņu mājas lapā.

Šoreiz manā virtuvē top variācija par gulašu ar sweet un bitter sweet kūpināto papriku.

Sastāvdaļas (palielai saimei):
0.6 kg cūkas šķiņķa
6-7 kartupeļi
1-2 burkāni
sīpols
ķiploki
2 t.k. saldās (sweet) paprikas pulvera
1 t.k. rūgti saldās (bitter sweet) paprikas pulvera
sāls
nedaudz eļļa cepšanai

Sagriežam nelielos gabaliņos gaļu. Sagriežam sīpolu un ķiploku. Dziļā pannā vai sautējamā traukā ielejam mazliet eļļas un apcepinām gaļu ar sīpoliem un ķiplokiem līdz tie ir zeltaini brūni. Pievienojam garšvielas un pārlejam ar vārošu ūdeni, lai gaļa ir pilnībā apsegta. Uz lēnas uguns sutinam ~30 min.

Burkānus sagriežam nelielos gabaliņos, kartupeļus uz pusēm vai, ja lieli, četrās daļās. Pievienojam gaļai un turpinam sutināt līdz dārzeņi gatavi. Ja nepieciešams, gatavošanas procesā vēl pielejam verdošu ūdeni.

Kad pasniedzam, varam papildināt ar labu krējumu vai balto jogurtu.

Gards, ka nenoēsties!

2 comments:

  1. Muzu dzivo,muzu macies! Es kaut ka visu laiku izmantoju "parasto" paprikas pulveri.Divaini,bet Spanija ne visos spanu produktu veikalos noperkams kupinatas paprikas pulveris. "Parastais" gan.Jo bez paprikas pulvera spanu edieni butu vispar nekadi :) Nu esmu ari es iegadajusies kupinato paprikas pulveri (paldies Tev) tikai citas spanu firmas. Tiesam labs,esmu jau so to pagatavojusi. Veikala pardeveja man ieteica noteikti pagatavot kartupelus krasni (ar mizu,uz pusem pargrieztus),apslakstitus ar olivellu,milakajam garsvielam (piem.petersili vai oregano) un,protams,kupinatas paprikas pulveri. Vispar jau padomajot vien saprotams,cik smekigs bus gala rezultats :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man arī ļoti patīk! Galvenais, lai būtu kvalitatīvs.
      Pirmajā laikā katru dienu ēdieniem liku klāt, tikai diezgan ātri apnika, jo aromāts ir ļoti spēcīgs. Pamēģini rīsus ar kūpināto papriku un citronu - mēli var norīt:)

      Delete