Sunday, June 5, 2011

{ķīnas saldskābā mērce}


Veikalā nopērkamajām mērcēm īstenībā nav ne vainas, vienīgais vērā ņemamais mīnuss - e-vielu pārbagātība. Tā nu esmu izfigurējusi tādu saldskābās mērces recepti, kas manu gardēdes gaumi apmierina pa pilnai programmai un ļauj justies kā veselīgas pārtikas fanei.

Šai mērcei ledusskapī būtu jāglabājas vienmēr - kas gan var būt labāks par ātrām un veselīgām maltītēm brīžos, kad galīgi nav laika stundu stāvēt pie plīts?! Ātri uzmet uz pannas sagrieztu vistas fileju vai garneles vai lasīti kubiņos... mērci pāri, līdz pirmajam burbulim un vakariņas gatavas! Klāt rīsu nūdeles, kuru pagatavošana aizņem ne vairāk un ne mazāk kā 3 minūtes.

Sastāvdaļas (~1/2 litra burciņa)
3 gatavi tomāti (ap 500gr)
mazs sīpols
maza sarkanā paprika
vidējs burkāns
1 ēd.k sāls
4-5 ēd.k cukurs (vai cukura aizvietotājs)
malts čili
sula no 1/2 citrona
(ja nepieciešams - nedaudz kartupeļu ciete)

Tomātiem izgriež serdīti, apakšējā daļā iegriež ar nazi krustiņu un pārlej ar verdošu ūdeni. Pēc pāris minūtēm liek zem auksta ūdens un noņem miziņu.

Tomātus un sīpolu sablenderē (virtuves kombainā vai ar rokas blenderi), papriku sasmalcina un burkānu sarīvē. Es jau gadus 15 lietoju Borner firmas rīvi (nezinu, ko bez tās iesāktu virtuvē), un šai receptei gan burkānu, gan papriku rīvēju ar 3,5mm nazīšiem. Burkānu arī var sagriezt smalkos salmiņos, ja nav slinkums, bet tikpat labi var iztikt ar sakņu rīvējamo rīvi.

Visus dārzājus saliek katliņā, pievieno sāli un uz lēnas uguns (ar vāciņu virsū) vāra līdz burkāni mīksti.

Pašās beigās pievieno citrona sulu, čili un cukuru. Cukura daudzums atkarīgs no tomātu salduma un paša garšas izjūtas.

Ja mērcei ir gadījušies ūdeņaini (ne-miltaini) tomāti, tā var šķist pārāk šķidra. Šādā gadījumā pievieno nedaudz  ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti.

Lai gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment