Tuesday, June 7, 2011

{salade niçoise light jeb vieglie nicas salāti}


Kā jau visām populārām receptēm, arī šai pastāv neskaitāmas pagatavošanas versijas, proti, katrs pavārs tos veido pēc sava prāta un saprašanas. Vienīgais noteikums, kuru nekādi nevajadzētu pārkāpt, lai salāti tiešām varētu saukties Nicas vārdā, ir nevārītu dārzeņu izmantošana. Daudzās šo salātu receptēs ir atrodamas tādas izejvielas kā vārīti kartupeļi, kuri nu galīgi, frančuprāt, tur neiederas. Vienīgais ne-zaļais ingredients drīkstētu būt tvaicētas (nevis vārītas) pupiņas. Tās arī izmantoju šajā receptē.

Ak, jā! Vēl viena lieta, ar ko daži pavāri mēdz grēkot, ir tunča un anšovu apvienošana receptē. Īstos Salade Niçoise lieto vai nu tikai tunci, vai arī anšovus, bet abus kopā - nekad!

Būtiska salātu sastāvdaļa ir mērcīte (franču val. - Vinaigrette), kura normālajā versijā paredzēta vismaz 3 reizes lielākā daudzumā. Tā kā šī ir Light versija, mērces daudzums tika reducēts līdz minimumam. Bet nu gribējās gan vairāk! Tie, kuriem par kalorijām nav īpaši japiedomā, droši var mērces daudzumu trīskāršot.

Sastāvdaļas: (1 personai)
sauja zaļās pupiņas
sauja rukola
mazs sarkanais sīpols
6-7 ķiršu tomātiņi
neliels gurķis
1 vārīta ola
12gr anšovu filejas
5 olīves (ideāli Nicas, bet derēs melnās)
sāls, pipari
1 glāze baltais vīns (ieteicams, bet nav obligāti)
ūdens

Mēcei:
1 1/2 t.k. olīveļļa
1/2 t.k. baltvīna etiķis
1/4 t.k. Dižonas sinepes
1/2 daiviņa ķiploks
pāris bazilika lapas

Sākam ar pupiņu sagatavošanu. Sagriežam pākšu pupiņas apmēram 2cm garumā. Ja ir tvaicējamais katls, izmantojam to, ja nav, izteikam ar parastu katliņu un metāla sietiņu.

Katliņā ielejam glāzi baltvīna un apmēram tikpat daudz ūdeni. Var tvaicēt tikai ūdenī, nav jau diezko daudz atšķirības, tomēr baltā vīna tvaiku aromāts mājās rada ilūziju, ka tiek gatavots kaut kas ļoti īpašs.

Pupiņas ieliekam sietiņā, sietiņu uzkabinam uz katla malas, vāku virsū un liekam uz uguns. Pupiņas nogatavosies vīna tvaikos apmēram 15-20 minūšu laikā. Tās ir gatavas, kad mainījušas krāsu no gaiši zaļas uz tumšāku, silti zaļu. Tām nevajadzētu būt pārāk mīkstām! Liekam malā un atdzesējam.

Gurķi nomizojam, pārgriežam gareniski un ar tējkaroti izgrebjam sēklas.

Ķiršu tomātiņus pārgriežam uz pusēm. Ja lieto parastos tomātus, tos sagriež daivās.

Sarkano sīpolu sagriežam plānos gredzentiņos.

Lielā šķīvī kārtojam visus sagatavotos dārzeņus, olīves un rukolu. Rukolas vietā droši var izmantot jebkura veida salātlapas.

Vārītu olu sagriežam 4 vai 6 daivās. Anšovu filejas sagriežam gareniski plānās strēmelītēs. Virsū dārzeņiem novietojam olu daiviņas un tām virsū sagrieztās anšovu filejas.

Samaisām kopā visas mērces sastāvdaļas - ķiploku ļoti sīki sasmalcinām vai sarīvējam uz pašas smalkākās rīves, baziliku sakapājam. Mērci izsmidzinām pāri salātiem.

Lai garšo!





No comments:

Post a Comment