Sunday, May 26, 2013

{frango com amêijoas jeb cālis ar jūras gliemenēm)


Ejot gar Maxima lielveikala saldēto produktu stendiem, ieraudzīju gliemenes un tik ļoti sakārojās Portugāles garšas, ka viena paciņa ieslīdēja manos iepirkuma ratiņos bez lielas domāšanas.
Portugālē gliemenes (amêijoas) ir ļoti iecienītas - tās gatavo dažnedažādās mērcītēs un ēd kā uzkodas (petiscos) vai pievieno visāda veida pamatēdieniem kā, piemēram, šim, frango com amêijoas.
Noēsties jau nu tur nekā diža nav, jo vienā čaulā ir tikai maza piciņa gliemenes gaļas, taču tās piedod ēdienam patīkamu jūras garšu un priecē aci tādiem seafood mīļotājiem kā es.

Portugāļi šo paēdienu gatavo ar lielu kvantumu olīveļļas, cepšanai vēl pievieno sviestu vai margarīnu, taču es šajā receptē taukvielu daudzumu esmu samazinājusi līdz minimumam. Tāpat, ja nav jābaidās no liekām kalorijām, garšai var pievienot kūpinātas bekona šķēlītes vai chouriço (žāvēta desa no sagrieztiem cūkgaļas gabaliem un paprikas pastas, Latvijā esmu dzirdējusi saucam par "čorizo").
Arī brendija vai konjaka vietā parasti portugāļi lieto baltvīnu, taču arī ar brendiju sanāk, pat ļoti labs!

Sastāvdaļas:
4-5 nelieli vistu šķinķīši
0,5 kg baltās jūras gliemenes
50ml brendijs vai konjaks
1 t.k. ar kaudzīti paprikas pulveris
1-2 t.k. olīveļļa
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 sarkana paprika
1 lauru lapa
1 ēd.k. tomātu pastas
sāls, pipari vai čili
ūdens
pētersīļi


Sākam ar šķinķīšiem - atkaulojam un noņemam ādu. Var paslinkot un to nedarīt (ticiet man, esmu arī veselu vistu šādi gatavojusi, ar visu ādu un kauliem, tikai sagrieztu gabaliņos), bet bez ādas un kauliem tomēr ir pavisam cita štelle.

Vistas gaļu sagriežam ~2cm lielos gabaliņos, apberam ar sāli, paprikas pulveri un aplaistām ar brendiju. Atstājam nedaudz pamarinēties.

Gliemenes ieliekam bļodā un zem auksta tekoša ūdens kārtīgi noskalojam, ja nu gadījumā ir aizķēries kāds smilšu grauds vai čaulas gabaliņš.

Uzlejam uz pannas eļļu, apcepam vistiņu. Noņemam no pannas un noliekam malā.

Sīpolu pārgriežam uz pusēm un sagriežam šķēlītēs. Sasmalcinam ķiploku. Visu apcepam līdz zeltainai nokrāsai.

Pievienojam tomātu pastu, gabaliņos salauzītu lauru lapu, kādu šļuku ūdens.

Sagriežam ne pārāk mazos kubiciņos (vai strēmelītēs, ja labāk patīk) papriku, pievienojam sīpoliem. Pievienojam arī sacepto vistiņu un noskalotās gliemenes.

Samaisām un pagaršojam, kas ar sāli. Ja vajag, pieberam. Apbārstām ar pipariem vai čili.

Uzliekam vāku un pasautējam minūtes 5-7, līdz gliemenes atveras vaļā. Ja kāda neveras, neuztraucieties, dažkārt pannā nokļūst dabīgā nāvē aizgājušās, tās vienkārši vajag nolikt maliņā un necensties par visām varītēm apēst...

Beigās apberam ar kādu šķipsnu sakapātu pētersīļu un gatavs! Pasniedzam ar rīsiem, kaut arī var ēst gan ar cous-cous, gan ceptiem kartupeļiem, ja tā labāk iet pie dūšas.

Gards, ka nenoēsties!

No comments:

Post a Comment