Tuesday, October 1, 2013

{rudenīgā plūmju kūka}


Kad zili dūmakainajās, melanholijas pilnajās rudens dienās drēgnums apņēmis i miesu, i sirdi, i dvēseli, saprotu, ka pienācis laiks sevi palutināt ar ko īpaši aromātisku un gardu.
Mājoklis pildās ar dievīgu kanēļa, ingvera, krustnagliņu, kardamona un muskata smaržu, ir iedegtas sveces un drīz celšu galdā īsteni gardu, rudenīgu plūmju kūku...

Esmu šo cepusi arī ar āboliem, bet nepatika tik ļoti kā ar plūmēm. Varbūt vienkārši izteiksmīgākus ābolus vajag, piem. Antonovku.

Sastāvdaļas:
180gr sviests
250gr brūnais cukurs
70gr ūdens
1 t.k. rīvēta ingvera sakne
1/4 t.k. malts kardamons
1/4  no muskatrieksta (sarīvēt vai 1/4 t.k. no rīvēta)
1 t.k. kanēlis
3-4 krustnagliņas (sasmalcināt piestā vai lielāku daudzumu samalt kafijas dzirnaviņās)
200ml piens
2 olas
300gr milti
2 t.k. cepamais pulveris
sviests veidnes ieziešanai
plūmes (pēc vajadzības, ~600-700gr)
brūnais cukurs 1-2 ēd. k.


Uzsildam cepeškrāsni uz 180Cº.

Saliekam katliņā sviestu, cukuru, pielejam ūdeni un pieliekam visas garšvielas. Uz lēnas uguns, maisot, izkausējam un atstājam padzist.

Ar dakšiņu sakuļam olas, pielejam pienu.

Miltiem pievienojam cepamo pulveri, izsijājam caur sietu.

Plūmes nomazgājam, pārgriežam uz pusēm un izņemam kauliņu.

Veidni (26-28cm diametrā) ieziežam ar sviestu, cieši saliekam plūmes ar apaļajām pusītēm uz augšu (griezumu uz leju) tā, lai būtu pilna visa formas pamatne, un pārkaisām ar cukuriņu.

Pa šo laiku mūsu cukura/sviesta kausējums jau ir padzisis. Pievienojam olas ar pienu, apmaisām un mēģinam sajaukt to visu kopā ar miltiem. Teikšu godīgi, man miltu un šķidrumu savienošana vienmēr ir bijis milzu pārbaudījums, jo lai arī cik ļoti lēni un rūpīgi es nemēģinātu apvienot šo komponentus, bez kunkuļiem neiztikt... Tādēļ es daru pavisam vienkārši - sametu visu bļodā un pāreju pāri ar mikseri! Varen ātri un galvenais - masa sanāk viendabīga.

Tagad tikai atliek mīklu pārliet pāri plūmēm un krāsnī iekšā. Cepam 35-40 min, pārbaudām ar zobu bakstāmo kociņu vai nelīp nekas klāt un viss, gatavs! Atstājam mazliet padzist un apgāžam uz šķīvja, lai plūmes būtu augšpusē.

Gards, ka nenoēsties!

P. S. Iedvesmas avots meklējams šeit 

No comments:

Post a Comment