Friday, November 8, 2013

{arroz de polvo jeb astoņkāja rīsi}



Šis ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem, ko pirms vairākiem gadiem, kad dzīvoju Portugālē, atklāju un nekavējoties ieviesu savā ģimenes ēdienkartē kā neatņemamu sastāvdaļu.

Nevaru izstāstīt, cik liels bija mans prieks, kad atgriežoties Latvijā, kādā no Centrāltirgus apmeklējumiem, zivju paviljonā ieraudzīju šo krāšņo radību - astoņkāji! Tapa skaidrs, ka vismaz kāds no maniem iemīļotajiem Portugāles gastronomijas brīnumiem tiks baudīts arī šeitan:)

Astoņkājis arī ir bijis sastopams lielajos Maxima veikalos, zivju stendā (tikai pirms pārdevējs radību liek maisā, vajadzētu to apošņāt - diemžēl ir gadījies, ka nopārdod ne pirmā svaiguma eksemplāru...)

Rīgas Centrāltirgū ir pieejami arī astoņkāja lētākie radinieki - kalmāra taustekļi. Tos var iegādāt pat par piecreiz mazākām naudiņām, bet garšas ziņā atšķirību nejūtu, vismaz ne šajā kombinācijā.

Sastāvdaļas:
olīveļļa 1 ēd.k.
sviests ~25-30gr.
1 sīpols
ķiploks
astoņkājis, tā ap 1 - 1,2kg
1 ēd. k. vīnogu etiķa (sarkanais būtu labāks, bet var iztikt arī ar balto)
sāls, pipari
Anniņa bez sāls (to var aizvietot ar 2 lauru lapām)
ūdens
350 - 400gr rīsi
zaļumi (pētersīļi vai kinza, bet var iztikt bez)

Dziļā pannā ielejam olīveļļu, ieliekam sviestiņu un apcepam sagrieztu sīpolu. Es eļļu izmantoju ļoti pieticīgi, salīdzinājumā ar to, kā olīveļļu patērē paši portugāļi. Ja ir vēlme ēdienu pagatavot līdzīgi kā Portugālē, olīveļļas daudzums ir jāpalielina līdz 1/2 glāzei kā minimums:))

Kamēr sīpols cepinās, astoņkāji nomazgājam un taustekļus sagriežam gabaliņos. Sasmalcinam ķiplociņu.

Kad sīpoliņš kļuvis caurspīdīgs, pievienojam sakapāto ķiploku un sagriezto astoņkāji. Pielejam etiķi, pieberam sāli, Anniņu, piparus, uzliekam vāku un uz vidējas uguns cepinam 20 minūtes. Ūdens šajā posmā klāt NAV jālej, jo astoņkājis ir makten slapjš un pats atdod ūdeni (vairāk kā pusi no sava svara).

Kad noteiktais laiks iztecējis, pielejam ~1,5l vārošu ūdeni un atstājam astoņkāji vārīties vēl uz 30-35 minūtēm. Ja nepieciešama vēl sāls, pieberam.

Tagad pienācis laiks rīsiem. Apskatāmies, vai ūdens nav izvārījies un  ir pietiekamā daudzumā. Tā tilpumam vajadzētu būt ~3 reizes vairāk nekā rīsiem. Ja ūdens būs mazāk, rīsi sanāks pasausi. Lielāks šķidruma daudzums nekā slikta nenodarīs, būs feina mērcīte.

Pieberam rīsus un kārtīgi apmaisām. Uzliekam vāku un atstājam sutināties 15 min. uz lēnas uguns.

Ja tīk un garšo zaļumi, apberam, apmaisām un atstājam zem vāka vēl kādas minūtes 10.

Šis paēdiens noteikti neatstās vienaldzīgu nevienu jūras mošķu mīļotāju.
Diezgan vienkāršs, bet gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment