Tuesday, November 19, 2013

{apelsīnu - baltās šokolādes kūka}



Kad īstais citrusaugļu laiks ir klāt un Ziemassvētki ar'vairs nav aiz kalniem, vēlos piepildīt māju ar apelsīnu aromātu un izmēģināt kādu jaunu kūku, ko svētkos celt viesiem galdā.

Kūkas pamatnei izmantoju portugāļu Bolo de Laranja recepti, taču domāju, ka arī ar parastu biskvītu, kam piejaukta apelsīna miziņa, noteikti sanāktu i nemaz i ne tik slikti. Un divu veidu krēmus, kas lieliski papildina viens otru, radot neatkārtojamu garšas buķeti.

Šī kūka ir diezgan liela - cepu 30cm formā un biskvītu griezu divās kārtās. Var cept 20-24cm diametra formā un griezt trijās - torte būs mazāka, bet augstāka.

Sastāvdaļas:

{biskvītam}

375 gr. sviests istabas temperaturā
375 gr. cukurs
6 olas
miziņa no 1 apelsīna
3 apelsīnu sula
375 gr. milti
15 gr. cepamais pulveris

{apelsīnu krēmam}

5 olas
100 gr. cukurs
1 apelsīna miziņa
1/2 citrona miziņa
1 apelsīna sula
1/2 citrona sula
140 gr. sviests istabas temperatūrā

{baltās šokolādes krēmam}

300 gr. baltā šokolāde
300 gr. krēmsiers istabas temperaturā (Philadelphia, Mascarpone vai no lētākā gala Creme Bonjour, Kārums bez piedevām)

{rotāšanai}

rīvēta baltā šokolāde
apelsīnu miziņu sukādes vai krāsainie cukuriņi


Sākam kā parasti ar biskvītu. Saputojam sviestu ar cukuru, līdz tas kļūst gaišs un skaists. Turpinam putot un pievienojam klāt pa vienai olas. Pieliekam apelsīna miziņu (smalki sarīvētu pašu virskārtiņu) un pielejam apelsīna sulu.

Izsijājam miltus ar cepamo pulveri, pievienojam maisījumam un visu kārtīgi samiksējam. Ar sviestu iesmērējam cepamo formu, arī maliņas. Liekam masu iekšā veidnē un cepam 170Cº apmēram 35-45 minūtes. Pārbaudām ar koka irbulīti - kad tas nāk ārā sauss, kūka gatava. Pēc 10 minūtēm izņemam no formas un pilnībā atdzesējam uz restītes. Sagriežam horizontāli divās vai trīs daļās, atkarībā no formas lieluma un vēlmēm.

Kamēr biskvīts cepas un dziest, varam gatavot apelsīnu krēmu. Ar putojamo slotiņu metāla bļodiņā viegli sakuļam olas, pieliekam cukuru, apelsīna un citrona miziņu un sulu, kārtīgi samaisām. Katliņā ielejam karstu ūdeni un liekam uz liesmas. Virsū uzliekam sagatavoto bļodiņu ar krēma maisījumu un, pastāvīgi maisot, karsējam līdz krēms sabiezē. Atdzesējam.

Lai pagatavotu baltās šokolādes krēmu, tā vispirms ir jāizkausē. Baltā šokolāde kūst citādāk nekā tumšā, un to nekādā gadījumā nedrīkst pārkarsēt! Baltā šokolāde vislabāk kūst ap 40Cº, tādēļ ielejam traukā aptuveni šādas temperatūras ūdeni un tam virsū liekam bļodiņu ar vienādos gabaliņos salauzītu balto šokolādi. Atšķirībā no apelsīnu krēma ūdens peldes, šoreiz karsēt uz plīts neliekam. Kad šokolāde kļuvusi mīksta, pievienojam krēmsieru istabas temperatūrā un visu kārtīgi samaisām. Drīkst arī ar mikseri:)

Pa šo laiku apelsīnu krēms būs atdzisis. Tagad laiks pievienot sviestu. To darām, liekot klāt sviesta gabaliņus (pa vienam) un ātri mikserējot. Kad viss sviests pievienots, pakuļam vēl kādas minūtes.

Ņemam vienu ripu, liekam uz plāts, uz kuras kūka tiks pasniegta, un izsmērējam apelsīnu krēmu. Liekam virsū otru ripu. Virsu un malas apsmērējam ar baltās šokolādes krēmu. Dekorējam ar rupji sarīvētu balto šokolādi un apelsīnu miziņu sukādēm vai krāsainiem cukuriņiem. Vai pēc savas vēlmes:)

Lai gards, ka nenoēsties, mīļie!

No comments:

Post a Comment