Portugāļiem ir ļoti garda apelsīnu kūka (bolo de laranja). Viņi šo kūku cep lielā formā un parasti dekorē ar pūdercukura un apelsīnu sulas glazūru, taču es šoreiz nolēmu nedaudz pārveidot, proti, sacepināt vairākas mazas kūciņas un izrotāt ar olbaltuma krēma cepurītēm - nu tā, lai svinīgāk.
Sastāvdaļas:
{pamatnei} (20 gb.)
250 gr. sviests (istabas temperatūrā)
250 gr. cukurs
4 olas
miziņa no 1 apelsīna (smalki sarīvēta oranžā daļa)
sv. spiesta 2 apelsīnu sula
250 gr. milti
10 gr. cepamais pulveris
{krēmam}
3 olu baltumi
150 gr. cukurs
60 ml sv. spiesta apelsīnu sula
Sākam ar sviesta un cukura putošanu. To darām tik ilgi, līdz sviests kļūst gaišs un cukurs ir nedaudz pakusis.
Pievienojam olas. Pa vienai! Pievienojam vienu, pakuļam, pievienojam otru... un tā līdz visas ir iekultas sviesta masā.
Tagad kārta apelsīna miziņai un sulai. Pievienojam un sakuļam.
Izsijājam miltus ar cepamo pulveri, liekam klāt un miksējam kopā.
Mafinu formītēs ieklājam papīrīšus (vai iesmērējam ar sviestu, ja negribas likt papīros) un pildām aptuveni 2/3 ar sagatavoto masu. Liekam cepties 170Cº uz minūtēm 20. Pārbaudām ar koka irbulīti - ja tas ir sauss, mūsu kūciņas ir gatavas.
Kamēr pamatnītes dziest, gatavojam krēmu. Saputojam olbaltumus tā, lai putas nav pārāk stingras, bet arī ne pārāk šķidras.
Mazā katliņā ielejam izspiesto apelsīnu sulu un pieberam cukuru. Karsējam līdz vārīšanās temperatūrai un vārām ~2-3 minūtes no pirmā burbuļa. Maisām, lai nepiedeg!
Ieslēdzam mikseri un, putojot uz visātrāko ātrumu, tievā strūkliņā lejam klāt olbaltumiem. Turpinam putot aptuveni 5-7 minūtes vai pat ilgāk. Man vienmēr pietrūkst pacietības... Jo ilgāk putojam, jo spīdīgāks un skaistāks mums tas olbaltums sanāk:)
Tad nu tik atliek krēmu likt konditorejas maisā ar zvaigznītes uzgali un ķerties pie rotāšanas.
Mmmmm... gardi bez sava gala!
Paldies par recepti! Sanāca gardi, īsti nesaprotu iemeslu kāpēc man glazūra izplūda un nobeidzu virtuves kombainam mikseri :(
ReplyDeleteJa masa izplūst, tas nozīmē, ka tā nav kārtīgi sakulta. Ja nesanāk kārtīgi uzputot olbaltumu, iemesli var būt dažādi:
Delete1. traukam un potajamai slotiņai ir jābūt ļoti tīriem un sausiem
2. ieteicams no sākuma nedaudz paputot un tikai tad liet klāt karsto sīrupu, pie kam ļoti, ļoti lēnām
3. sīrups ir mazliet jāpavāra, ja ir virtuves termometrs, temperatūrai vajadzētu būt 108-118°C
4. pats putošanas process - jāputo ir vislielākajā ātrumā ar putošanai paredzēto slotiņu vai lapstiņām (senākiem mikseriem)
Es parasti olbaltumu putoju ar rokas mikseri. Man ir Philips virtuves kombains ar putotāju, bet cik esmu mēģinājusi uzkult olbaltumu tajā, nekad nav lāgā izdevies. Lai arī ātrums ir ieslēgts vislielākais, kamēr apiet to apli, sanāk diezgan lēni.
Lai veicas nākamreiz!:)