Saturday, November 9, 2013

{bolo brigadeiro jeb portugāļu šokolādes kūka}


Brīnumgarda kūka ar diezgan jancīgu nosaukumu. Sākumā domāju, ka šī kūka tapusi par godu kādam slavenam brigādes vadītājam, taču nē, BRIGADEIRO ir pildījuma (krēma) nosaukums un, cik man zināms, ar brigādes galvu tam nav nekāda sakara. Ja jums, mīļie lasītāji, ir cita veida info, lūdzu padalieties:)

Šis saldums nebūt nelīdzinās šokolādes kūkām, kādas ir pierasts ēst mūsu pusē. Katrā ziņā, man šī kūka bija pilnīgs atklājums, kad pirms gadiem septiņiem pirmo reizi to nobaudīju Lisabonā.

Sastāvdaļas:

{biskvītam}
6 olas
360 gr cukurs
300 ml vārīts, karsts ūdens
3 ēd.k. kakao pulveris (rūgtais, bez piemaisījumiem)
360 gr milti
15 gr cepamais pulveris
nedaudz sviests formas iesmērēšanai

{mitrināšanai}
ūdens
cukurs
kakao pulveris

{krēmam}
400 gr melnā šokolāde (ne mazāk kā 58% kakao)
2 kārbas kondensētais piens ar cukuru
350 ml piens (jo treknāks, jo gardāk)
30 gr sviests

{dekoram}
rīvēta melnā šokolāde


Sākam ar biskvītu - ar mikseri saputojam 6 olas ar cukuru tā, lai masa kļūst gaiša un gaisīga.

Uzvāram 300 ml ūdens un iemaisām izsijātu kakao pulveri. Nepārtraucot mikserēt, lēnām lejam klāt karsto kakao maisījumu.

Samaisām miltus ar cepamo pulveri un izsijājam caur sietiņu. Pievienojam olu-kakao maisījumam un kārtīgi sajaucam (drīkst ar mikseri).

Es cepu 30 cm diametra formā un biskvītu griežu 2 daļās. Ja forma būs mazāka (piem. 26-27cm), biskvīts sanāks augstāks un to varēs griezt 3 ripās.

No cepampapīra izgriežam apli, kas atbilst formas diametram un ieklājam to. Apsmērējam formas maliņas un papīru ar mīkstu sviestu un lejam iekšā biskvīta mīklu.

Cepam 160Cº aptuveni 45-55 minūtes. Biskvīts būs gatavs, kad iedurot koka irbulīti, tas nāks ārā tīrs.

Kamēr biskvīts krāsnī cepas, gatavojam krēmu. Katliņā ar biezu dibenu ieberam salauzītu šokolādi, pielejam kondensēto pienu, pienu un pieliekam sviestiņu. Nepārtraukti maisot, uz vidējas uguns vāram, līdz tas sabiezē. Kā pabieza pankūku mīkla. Vai krējums... Pilnībā atdzesējam.

Kad biskvīts ir gatavs, izņemam to no krāsns un liekam dzesēties. Vēl siltam/karstam esot, mēģinam pacēlušos viduci paspiest uz leju, lai sanāk pēc iespējas līdzenāka virsma. Pēc kādām 10-15 minūtēm izņemam no formas un pilnībā atdzesējam uz restītes. Ar lielu, robotu (var maizes) nazi sagriežam 2 vai 3 ripās, atkarībā no cepamformas diametra.

Katru ripu samitrinam ar ūdeni, kam piejaukts cukurs un kakao pulveris. Kakao un cukuru var likt pēc sirds patikas, bet nu vajadzētu gatavot ne pārāk saldu, jo šī kūka pati par sevi ir pietiekami salda. Mitrināt var gan ar konditorejas pindzelīti, gan speciālu pudelīti ar caurumiņiem vākā, gan vienkārši uzšļakstinot ūdeni ar roku. Tikai nepārcenšamies, citādi kūka būs nevis feini mitra, bet slapja. Kas par daudz, tas par skādi:)

Novietojam pirmo ripu uz trauka (šķīvja, etažeres u.c.), kurā kūka tiks pasniegta. Apziežam ar 1/2 atdzisušā krēma un liekam otru kārtu virsū. Ja mums ir trīs ripas, attiecīgi pirmajai uzliekam 1/3 krēma. Ar atlikušo krēmu apsmērējam kūkas augšu un malas. Mēģinam radīt tādu nedaudz nekārtīgu virsmu.

Dekorējam ar rīvētu melno šokolādi. Pašiem portugāļiem dikti patīk dekorēt ar šokolādes granulām. Tā kā es neesmu sastapusi īpaši labas kvalitātes šokolādes granuliņas, rīvētas melnās šokolādes dekors man šķiet vispieņemamākais.

Gatavs! Liekam kūku ledusskapī un gaidam ciemiņus. Vislabāk tā garšos, ja būs nakti nostāvējusi aukstumā. Nu, labi... vismaz stundas 5.

Gards, ka nenoēsties!!!


No comments:

Post a Comment