Sunday, June 8, 2014

{rīsi ar tunci jeb kas līdzīgs paeljai}


Paelja manā izpratnē ir ļoti īpašs un neiedomājami garšīgs ēdiens. Kad vēl biju jauna un skaista (tagad gan uz mani var attiecināt tikai pēdējo apgalvojumu), pagatavot paelju šķita neiedomājami sarežģīti un ilgu laiku tai nemaz nemēģināju ķerties klāt. Taču, kad pieķēros! Esmu izmēģinājusi dažnedažādas kombinācijas - gan ar vistu un jūras veltēm, gan ar trusi, gan tikai ar jūras veltēm, katru reizi nedaudz pamainot pārējos ingredientus.
Parasti, kad gatavoju paelju, lieku klāt čorizo (chorizo/chouriço - pikanta žāvēta desa ar papriku, Spānijas un Portugāles nacionālais produkts). Tā man garšo vislabāk. Un arī šoreiz receptē esmu iekļāvusi šo žāvējumu, taču ja tuvākajā veikalā to nenopirkt, var iztikt ar kādu labas kvalitātes vietējo žāvēto desiņu.
Jā, un parasti nekad paeljai nelieku klāt burkānus!
Katrā ziņā gluži par paelju šo paēdienu šoreiz vis nenosaukšu, kaut līdzība ir liela. Nu, kaut vai tas, ka gatavojams šis ēdiens ir lielā, dziļā pannā :))

Sastāvdaļas (6-8 porcijas):
250gr rīsi
3 kārbas tuncis savā sulā (labāk ņemt nesasmalcinātu tunci, būs garšīgāks)
~100-150gr. žavēta, pikanta desa, vēlams čorizo
1 sarkana paprika
1 paciņa saldēti zirnīši ar burkāniem (450gr)
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. tomātu pasta
1 t.k. saldās paprikas pulveris
sāls, pipari
šļuka baltvīna (var nelikt, taču tas dod jauku garšas niansīti)
750ml ūdens
1 ēd.k. olīveļļa (droši var daudzumu palielināt)
citrona sula, zaļumi pēc vēlmes

Sasmalcinam sīpolu un ķiploku, apcepam olīveļļā. Pievienojam mazos gabaliņos sagrieztu žāvēto desiņu.
Sagriežam iztīrītu papriku gabaliņos, liekam klāt sīpoliem/ķiplokiem, pacepinam.
Pievienojam saldētos zirnīšus & burkānus, cepinam pāris minūtes, tad pievienojam rīsus un vēl mazliet pacepinam.
Piešaujam šļuku baltvīna, pacepinam, pieliekam tomātu pastu, pielejam šķidrumu no tunča kārbiņām, kārtīgi samaisām un beigās pievienojam vārošu ūdeni. Pievienojam sāli, piparus un paprikas pulveri. Samaisām visu (pēdējo reizi), uzliekam pannai vāku un atstājam gatavoties uz 20min.

Pēc 20 min. pievienojam tunci, viegli iemaisām un atstājam vēl uz pāris minūtem zem vāka. Kad viss gatavs, ja ir vēlme, varam apslacīt ar citrona sulu un apbērt ar mīļākajiem zaļumiem. Spīganas ķēķī šoreiz (bez naudaskoka uz palodzes) no zaļumiem nebija atrodams pilnīgi nekas...

Gards, ka nenoēsties!

No comments:

Post a Comment