Sunday, March 22, 2015

{jūras velšu risotto}



Šoreiz gatavoju lieso variantu, kas, neskatoties uz taukvielu trūkumu, garšo ļoti labi. Ja nav jābaidās no kalorijām, droši var likt klāt gan sviestu, gan Parmas sieru, kaut jūras velšu risotto pilnīgi noteikti pēdējo nepaģēr.

Sastāvdaļas: (4 p.)
200gr apaļie Arborio rīsi
400gr jūras velšu kokteilis
1 mazs sīpols vai šalote
1 ķiploka daiviņa
selerijas kāts vai saknes daļas daiva
kārtīga šļuka baltvīna
buljons (uz 1l ūdens 2 ēd.k. ar kaudzi Anniņa bez sāls) vai pašu vārīts, ideāli būtu zivju
citrona sula
sāls, pipari
2 t.k. olīveļļa

Latvijā jūras veltes ir pieejamas pārsvarā saldētā veidā, tamdēļ pirms sākam darboties tālāk, tās būtu jāatlaidina. Vislabāk to darīt iepriekšējā vakarā, pārceļot no saldētavas uz ledusskapi. Kad jūras veltes sasniegušas savu normālo agregātstāvokli, iemarinējam tās citrona sulā. Klāt varam pielikt kādus smalki sagrieztus zaļumus, piemēram, dilles vai baziliku.

Smalki sagriežam seleriju, sīpolu un ķiploku. Liekam uz pannas olīveļļā sutināties līdz gatavībai.

Pievienojam rīsus. Mazliet pacepam un pielejam baltvīnu, kārtīgi samaisām. Sākam pievienot buljonu pa kausiņam un nepārtraukti maisām. Neļaujot iepriekšējai buljona devai uzsūkties pilnībā, papildinam ar jaunu porciju tā, lai rīsi nevienu brīdi nekļūst sausi. Tā turpinam līdz rīsi gandrīz gatavi.

Neaizmirstam sāli un piparus. Ja buljons ir sāļš, to noteikti nevajadzēs pievienot papildus, taču, ja lietojam Anniņu, tad gan noteikti sāls ir nepieciešama.

Beigās pievienojam citronā marinētās jūras veltes. Kārtīgi samaisām, izslēdzam plīti un atstājam uz pāris minūtēm. Pasniedzam nekavējoties.

Lai gards, ka nenoēsties!

No comments:

Post a Comment