Tikai pavisam nesen atklāju, ka tādas prastas lietas kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tās bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmas un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši.
Šis ēdiens ir gatavots pēc risotto principa un ir ļoti ātri pagatavojams, ja jums pie rokas ir gadījusies novārīta biete. Un arī aktuāls, jo nesatur glutēnu, kas mūsdienās dažiem ir nepieciešamība, dažiem filosofija, dažiem - modes lieta.
Sastāvdaļas: (3-4 p)
200gr prosas putraimu
1 vārīta biete
1 sarkanais sīpols
2 ķiploka daiviņas
kāda saujiņa Parmas siera
sula no puses citrona
šļuka baltvīna
buljons (pēc vajadzības)
dilles
2 t.k. olīveļļas
Sākam ar prosu - ieberam bļodiņā, uzlejam verdošu ūdeni, apmaisām un nokāšam. Atkārtojam to pašu vēl 2 reizes.
Bieti notīrām, pārgriežam uz pusēm. Vienu pusi sablenderējam, otru - sagriežam smalkos salmiņos.
Smalki sagriežam sīpolu, sakapājam ķiploku. Liekam uz pannas olīveļļā lēni cepināties.
Kad sīpoliņi kļuvuši skaisti caurspīdīgi, pievienojam prosu un nedaudz pacepam.
Pielejam šļuku baltvīna. Protams, var jau bez šamā iztikt, bet tomēr esmu novērojusi, ka ir liela atšķirība - vīns ēdienu padara daudz aromātiskāku, pateicoties tajā esošajai garšu buķetei.
Pieliekam sablenderētās bietes, kārtīgi apmaisām.
Tagad kārta buljonam. Tas var būt gan dārzeņu, gan vistas, gan gaļas - kas nu kuram iet pie sirds.Vislabāk izmantot mājās vārītu buljonu, bet, ja ticība atļauj, var izmantot buljona kubiņu. Sliktākajā gadījumā - "Anniņu bez sāls", sāli un ūdeni.
Buljonu lejam klāt pa kausiņam diviem tad, kad prosa vēl nav pilnībā uzsūkusi iepriekšējo daudzumu, bet vairāk nepeld šķidrumā. Neaizmirstam visu laiku maisīt!
Kad prosa jau gatava (gatavības pakāpe būtu jānosaka katram pašam - kam tīk neliels kraukšķis, kam pavisam mīksts grauds), pievienojam salmiņos sagrieztās bietes, pierīvējam Parmas sieru un piespiežam citrona sulu. Skatām sāli, ja nepieciešams, pievienojam.
Pasniedzam ar smalki sakapātām dillēm un nedaudz Parmas siera. Ja vēlamies pavisam vieglu variantu, sieru uzrīvējam tikai pie pasniegšanas. Ja gribam sātīgāku un krēmīgāku, pievienojam kādu ēdamkaroti sviesta.
Gards, ka nenoēsties!
No comments:
Post a Comment