Sunday, March 29, 2015

{mandeļu tartletes ar ķiršu krēmu un rožu meringu}


Mutē kūstoša mandeļu mīkla, skābens ķiršu krēms kontrastā ar saldo rožu meringu - tā ir kombinācija, kas liek labsajūtā noelsties pēc katra nokostā kumosiņa.

Sastāvdaļas (12gb.)

{pamatnei}
50gr. brūnais cukurs
50gr. mandeļu milti
75gr. krējums
75gr. auksts sviests
1 olas dzeltenums
200gr. milti

{pildījumam}
12 t.k. ķiršu krēma (aptuveni puse no receptē dotā daudzuma)

{meringam}
1 olas baltums
50gr. cukurs
2 t.k. ūdens
1 t.k. rožu sīrups

Bļodā sajaucam brūno cukuru un mandeļu miltus. Iemaisām krējumu.

Sviestu sagriežam gabaliņos un saberžam ar cukura, mandeļu un krējuma maisījumu. Iemaisām olas dzeltenumu.

Pievienojam miltus pa druskai un maisām, līdz mīkla kļuvusi patīkami mīksta.

Sadalām 12 daļās un iespiežam formiņās. Cepam 20-25 min. 160°C temperatūrā. Atdzesējam.

Gatavojam meringu. Saputojam olu baltumu mīkstās putās. Mazā katliņā ieliekam cukuru un aplejam ar 2 tējkarotēm ūdens. Liekam uz uguns un maisām līdz cukurs izkusis, uzvārām. Beigas pievienojam tējkaroti rožu sīrupa. Ja rožu aromāts dikti patīk, var pievienot divas tējkarotes. Es iztiku ar vienu, jo mazais bērns nav īsti sajūsmā par rozēm kūkās :)

Karsto sīrupu lejam klāt olbaltumam tieva strūkliņā, nepārtraucot putot. Putojam līdz olbaltums kļuvis skaisti zīdains.

Atdzisušajās pamatnēs liekam katrā pa divām tējkarotēm ķiršu krēma. Meringu ieliekam konditorejas maisiņā un uzspiežam virsū krēmam. To var darīt arī ar karotīti, ja gadījumā konditorejas maisiņa nav pie rokas.

Tālāk varam darīt divējādi. Ja mums ir lodlampa, apdedzinam meringu ar to. Ja nav - ieliekam uz pāris minūtēm cepeškrāsnī grila režīmā.

Atdzesējam, tad ieliekam ledusskapī uz pāris stundām un pasniedzam.

Gards, ka nenoēsties!


4 comments:

  1. Arprac,cik kardinosi izskatas! Diez,vai krejuma vieta var likt ari kaut ko citu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noteikti var! Varbūt jums tur veikalos var atrast franču creme fraiche? Portugālē bija. Var uztaisīt arī majās - treknu saldo krējumu sajaukt ar kādu no naturālajiem jogurtiem un atstāt uz diennakti apsegtu ar dvielīti. Proporcijas 250ml/2 ēd.k.
      Var mēģināt ar grieķu jogurtu (10%).

      Delete
  2. Paldies par recepti. Jautājums radies par formiņu. Vai var mīklu likt silikona mafinu formās vai kam citam jābūt?

    ReplyDelete
  3. Es tomēr ieteiktu cept metāla formiņās. Silikonā var cept mafinus, pirms tam ieklājot papīra formiņu. Ne smilšu, ne kārtainā mīkla silikonā neizcepas tik labi kā metālā.
    Lai veicas!

    ReplyDelete