Monday, March 16, 2015

{pavlova ar apelsīnu krēmu}


Pavlovas kūka ir tā, kuru jau ļoti sen esmu vēlējusies pagatavot pati, taču līdz šim nekādi rokas tik tālu nav aizsniegušās, kaut šeit patiesi nav nekā grūta vai sarežģīta.

Esmu provējusi pāris mūsu beķerejās un kafejnīcās piedāvātās "Pavlovas", taču lielākoties tās drīzāk ir bijušas vienkāršas bezē kūkas, kas apsmērētas ar putukrējumu un izdaiļotas ar ogām. Laikam man vienkārši nav laimējies trapīt uz īstu "Pavlovu". Īstai "Pavlovai" pēc konsistences ir jābūt nevis viscaur izceptam bezē, bet gan ārpusei jābūt kraukšķīgai, drupenai  un viducim - maigi mīkstam.

Ja mājās ir mazi bērni, tad, cepot šo kūku, ir jābūt ļoti uzmanīgiem, atstājot to bez uzraudzības. Var gadīties, ka ienākot virtuvē, kur no uz galda atstātās izceptās pamatnes, gaidot savu nākamo tapināšanas kārtu, ir palikusi tikai daļa... Vismaz labi, ka lielākā.
Blakus stāv mazs ķēmrausis ar baltu muti, kā ar sniegpārslām apbirušām drānām un, ieraugot manu izbrīnas pilno sašutuma izteiksmi, skatās man sejā lielām, nevainības pilnām eņģeļa acīm. 
-Kas notika ar kūku? Kur palika augša? - vārstu muti kā uz sauszemes nokļuvusi zivs.
-Nezinu. Viņa tāda bija! Es neko neēdu! - mazais cilvēks norausta plecus labpatikā laizīdams pēdējās drupačas no lūpām.

{pamatne}
5 olu baltumi
250gr. cukurs
2 t.k. citrona sula
1 t.k ar kaudzi kartupeļu ciete

{apelsīnu krēms}
5 olu dzeltenumi
80gr. cukurs
miziņa un sula no 1 apelsīna
miziņa un sula no 1/2 citrona
50gr. sviests

{putukrējums}
200ml saldais krējums
1 ēd.k. cukurs

2 apelsīni dekoram


Olu baltumus saputojam vieglās putās. Turpinot putot, pievienojam karoti pa karotei cukuru un putojam līdz masa kļūst stingra un zīdaina. Pašās beigās pielejam citrona sulu un pieberam kartupeļu cieti.

Uz cepamās plāts uzklājam cepampapīru un liekam virsū sakulto olbaltumu. Izveidojam smuku apli ar iedobi vidū kā lēzenai bļodiņai.

Liekam uz 120°C uzsildītā cepeškrāsnī un cepam 1 stundu. Izslēdzam un turpat cepeškrāsnī atdzesējam.

Apelsīnu krēmam katliņā sajaucam visas sastāvdaļas, izņemot sviestu, un liekam uz nelielas uguns. Nepārtraukti maisot, karsējam līdz krēms ir sabiezējis. Noņemam no plīts un pa vienam iemaisām gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu.

Pārklājam ar pārtikas plēvi un liekam ledusskapī dzesēties.

Kad viss atdzisis, sakuļam saldo krējumu ar cukuru. 

Ar nazi nogriežam apelsīniem mizas un sagriežam ripiņās.

Uz olbaltuma pamatnes kārtojam apelsīnu krēmu, virsū saputoto krējumu un dekorējam ar apelsīna šķēlītēm.

Salds un gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment