Friday, April 10, 2015

{vaniļas eklēri}


Eklērus cepu pēc slavenās franču konditorejas Ladurée receptes, pavisam nedaudz pielāgojot to savām vajadzībām. Teikšu godīgi - šie ir labākie eklēri, ko esmu līdz šim baudījusi, pat neskatoties uz to, ka ar eklēriem našķojos arī Francijā un ne vienā vien konditorejā. Bezgalīgi maigs krēms, perfekta plaucētā mīkla un īpašās smilšu mīklas kraukšķis - jau pēc pirmā kumosa šis neatkārtojamais trio tevi paceļ debesīs, uzsēdina uz zeltīta mākoņa maliņas un tur arī atstāj līdz brīdim, kamēr izgaršota pēdējā, neiedomājami gardā kūkas kripatiņa.

Sastāvdaļas (~15-17 eklēri)

{kraukšķīgā smilšu mīkla}
50gr. auksts sviests
63gr. milti
63gr. cukurs
pāris pilieni vaniļas esence (ja nav, var aizstāt daļu cukura ar vaniļas cukuru, vēlams mājās gatavotu)

Sagriežam sviestu mazos kubiņos. Samaisām miltus ar cukuru un vaniļu, saberžam ar auksto sviestu līdz masa kļūst homogēna. Saveļam bumbu, ietinam pārtikas plēvē un ieliekam uz 1h ledusskapī.

Pēc stundas izņemam ārā un izrullējam to starp diviem pergamenta papīriem taisnstūrī. Cenšamies izrullēt ļoti plāni, lai mīkla būtu aptuveni 1-2mm bieza. Liekam atpakaļ ledusskapī atkal uz 1 stundu.

Kad stunda pagajusi, sagriežam mīklu 2cm x 10cm lielos taisnstūrīšos un liekam atpakaļ ledusskapī līdz brīdim, kamēr mums to vajadzēs.

{gaisīgais vaniļas krēms}
1 vaniļas pāksts
400ml 2.5% (vai treknāks) piens
4 olu dzeltenumi (L)
80gr. cukurs
25gr. kukurūzas ciete
30gr. silts sviests
125ml labi atdzesēts saldais krējums

Pārgriežam gareniski uz pusēm vaniļas pāksti. Ar naža palīdzību izkasām ārā sēkliņas un liekam katliņā. Pielejam pienu, uzvarām un atstājam zem vāka uz 15 minūtēm.

Saputojam olu dzeltenumus ar cukuru līdz tie kļūst gaiši. Pievienojam cieti.

Izņemam vaniļas pāksti un pienu vēlreiz uzsildām. Tievā strūkliņā pielejam 1/3 piena pie olu masas, nepārtraukti maisot. Un lejam atpakaļ katlā pie piena. Neaizmirstam visu laiku maisīt! Vislabāk to darīt ar putojamo slotiņu. Uzvāram un pārlejam tīrā traukā.

Atdzesējam 10 minūtes, tad iemaisām siltu sviestu. Kad tas izkusis, traukam pārklājam pārtikas plēvi un liekam ledusskapī dzesēties.

Kad krēms pilnībā atdzisis, stingrās putas saputojam saldo krējumu un iemaisām vaniļas krēmā. Līdz pildīšanai uzglabājam ledusskapī.

{plaucētā mīkla}
60gr. izsijāti milti (lietoju Hercoga īpaši smalkos)
50ml piens
50ml ūdens
5gr. cukurs
maza šķipsniņa sāls
40gr. silts sviests
2 olas
konditorejas maisiņš ar apaļu 10mm uzgali

Katliņā ielejam ūdeni un pienu, pievienojam sāli, cukuru un sviestu. Karsējam līdz vārīšanās temperatūrai. Uzmanām, lai piens nepāriet pāri! Noņemam no uguns un iemaisām izsijātus miltus. Liekam atpakaļ uz lēnas uguns un, nepārtraukti maisot, karsējam 1 minūti.

Pārliekam bļodā un maisām ar mikseri (ar mīklas uzgali) vidējā ātrumā, pievienojot pa vienai olas. Katru nākamo olu pievienojam tikai tad, kad iepriekšējā pilnībā ir iemaisīta mīklā. To var darīt arī ar silikona lāpstiņu, taču ar mikseri ir daudzkārt parocīgāk.

Uz cepamās pannas uzklājam pergamentu. Gatavo mīklu ievietojam konditorejas maisiņā un izspiežam 10cm garas strēmelītes.

Izņemam no ledusskapja smilšu mīklu un katram eklēram uzliekam virsū pa izgrieztajam taisnstūrim.

Liekam cepties 180°C uz 8-10 minūtēm līdz eklēri sāk palielināties apjomā. Tad krāsns durvīs ievietojam kādu virtuves priekšmetu (koka lāpstiņu, nazi utt.), lai tās pilnībā neaizveras un atstāj pāris mm lielu spraudziņu, pa kuru izplūst tvaikam. Turpinam cept ~25 minūtes, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.

Atdzesējam uz restītes. Konditorejas maisā ar garu pildīšanas uzgali ieliekam krēmu. Pildām no abiem galiem, kur viena mīkla satiekas ar otru.

Visgaršīgākie eklēri būs, ja pildīsiet tos divas stundas pirms pasniegšanas, pēc tam atdzesējot ledusskapī. Ja pildīsiet iepriekš, nākamajā dienā tie būs mīkstāki un nevarēs tik labi just augšējās mīklas kraukšķi, kaut kopumā garšu tas nebojās itin nemaz:)

Pirms pasniegšanas neaizmirstam apbārstīt ar pūdercukuru.

Nu, gards, ka nenoēsties, patiesi!



2 comments:

  1. Ak, Dievs! Labi, ka manas kulinārijas prasmes ir nulles līmenī, savādāk, ardievas, diētas plāns! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jā, nu diētas plānā šie patiesi neiederas :)) Bet par kulinārijas prasmēm... nav jau nu tur nekā tik diži sarežģīta, turklāt esmu pieejama konsultācijai :)

      Delete