Thursday, April 9, 2015

{arroz de frango jeb rīsi ar cāli}


Portugālē lielā cieņā ir frī kartupeļi (batata frita) un rīsi (arroz). Tur dzīvojot, nekādi nevarēju saprast, kā uz viena šķīvja var sadzīvot gan rīsi, gan kartupeļi - manā izpratnē tas nu nekādi neiet kopā... Mēdz būt rīsi, mēdz - kartupeļi, bet tač' ne duetā! Toties portugāļi tā ēd un ir bezgala laimīgi:)

Portugālē rīsi tiek gatavoti gan ar pīli, gan jūras veltēm (astoņkāja rīsi, piemēram), gan trusi. Šādi pagatavoti rīsi ir mazliet līdzīgi spāņu paeljai, taču portugāļi saviem rīsu ēdieniem neliek klāt dārzeņus un tie ir slapjāki nekā paelja. Šoreiz gatavošu rīsus ar cāli. 

Sastāvdaļas (3p.):
1 krūze rīsi (derēs parastie)
3 krūzes buljona
3 vistas šķiņķīši bez ādas, atkauloti
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2-3 nelielas lauru lapas, vēlams svaigi plūktas
sāls, pipari
šļuka baltvīna
2 t.k. tomātu pastas
2 ēd.k. paprikas pastas (massa de pimentão) - var aizstāt ar sablenderētu sarkano papriku
olīveļļa

Sagriežam vistas šķiņķīšus 2-2.5cm lielos gabaliņos. 

Sagriežam sīpolu, sasmalcinām ķiploku. 

Dziļā pannā vai sautējamā traukā ielejam eļļu. Es parasti ar taukvielu daudzumu neaizraujos, 1-2, nu labi, 3 tējkarotes man ir pietiekami, bet portugāļi bez 150-200ml neiztiktu. Visu apcepam līdz zeltaini brūnam. 

Pielejam klāt buljonu. Ja nav mājās vārīts buljons, var liet ūdeni un pievienot kādu ēdamkaroti Anniņu bez sāls. Ja ticība atļauj - buljona kubiņu. 

Pielejam baltvīnu ~50-70ml.  Iemaisām labu tomātu pastu un paprikas pastu (vai blenderētu papriku).Pagaršojam un pieliekam sāli, piparus un lauru lapas. Sāls daudzums būs atkarīgs no buljona un paprikas pastas sāļuma.

Ļaujam visam uzvirst un pievienojam rīsus. Vāku virsū, nogriežam liesmu un ļaujam gatavoties ~17-20 min.

Gards, ka nenoēsties!




No comments:

Post a Comment