Friday, May 1, 2015

{brazīliešu bērnu prieks - brigadeiros}


Portugālē dzīvo daudz brazīlieši, kas līdzi ir atveduši savu nacionālo gardumu receptes. Tās ir tīri labi iedzīvojušās portugāļu mājās kā, piemēram, latviešiem rasols no krievu virtuves. Starp citu, arī Portugālē ir sastopams kas līdzīgs rasolam ar nosaukumu "salada russa" jeb "krievu salāti". Bet nu šoreiz ne par rasolu. Šoreiz par saldumiem!

Brigadeiros ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas konfektes, bez kurām nav iedomājama neviena brazīliešu bērnu ballīte. Tās var gatavot paši bērni, ja tikai pieaugušais pastāv brītiņu pie plīts un savāra konfekšu masu.

Es šoreiz gatavoju klasisko variantu, bet konfektes var papildināt ar rīvētu citronu vai apelsīnu miziņu, iekšā ievelt grauzdētu riekstu vai, piemēram, ķirsi. Tāpat arī no ārpuses var apviļāt ar šokolādes vai kokosriekstu skaidiņām. Šajā receptē es izmantoju smalcinātas mandeles.

Brigadeiros ir burvīgs pildījums kapkeikiem, ja gribas ko interesantāku par pierasto vārīto krēmu vai ganache. Tāpat arī Brigaidero krēmu lieto kūkās, piemēram, šokolādes tortē Bolo Brigadeiro.

Sastāvdaļas:
1 kārba (400gr) iebiezinātais piens ar cukuru
4 ēd.k. kakao pulveris (tīrs, bez cukura)
1 ēd.k. ar kaudzi sviests
drupināti rieksti, kokosriekstu vai šokolādes skaidiņas apviļāšanai

Liekam katliņā iebiezināto pienu, samaisām ar kakao pulveri un liekam uz uguns. Pievienojam sviestu un vāram, nepārtraukti maisot, līdz mazliet sabiezē. Pilnībā atdzesējam un veidojam bumbiņas, kuras apviļājam riekstos.

Vārīt masu vajadzētu tik ilgi līdz tā iegūst ne pārāk bieza krējuma konsistenci. Ja pārvāra, būs diezgan grūti savelt bumbiņas, tās būs dikti cieta. Savukārt, ja savāra nepietiekami, būs pārāk mīksta masa un tā gribēs izplūst. Ledusskapī masa sacietē vairāk - ja tā ir diezgan mīksta, pirms veidošanas ieliekam ledusskapī.

Gards, ka nenoēsties!

2 comments:

  1. Kádas gardas bumbinas!
    Spániem starp citu arí ir "ensalada rusa" jeb krievu saláti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tā jau mēs arī saukājam, piemēram, grieķu salātus. Vai franču karbonādi, kam ar Franciju nav nekāda sakara :D

      Delete