Friday, March 13, 2015

{aromātiskais šķelto zirnīšu biezenis ar auksti kūpināta laša šķēlītēm}


Kārtējais eksperiments ar produktiem, kurus parasti uzturā nelietoju. Šoreiz tie ir šķeltie zirņi. Bērnībā omīte vārīja dzelteno zirnīšu zupu, kas garšoja tīri labi, bet ne tik ļoti, lai paņemtu līdzi savā lielajā dzīvē.
Izrādās, ka ļoti vienkāršas un lētas, pat diezgan necilas lietas, papildinātas ar dažnedažādām garšvielām, ēdienkartē uzbur jaunu garšu simfoniju un palīdz novērtēt mūsu senču mantojumu, saglabājot tradicionālo, bet paceļot to jaunā, modernākā līmenī.

Sastāvdaļas (3 p.)
250gr. šķeltie zirņi
1 mazs sīpols
1-2 ķiploka daiviņas
2 lauru lapas
2 krustnagliņas
2 t.k. "Anniņa bez sāls"
sāls, pipari
sviesta pikucis

auksti kūpināts lasis
dilles
citronpipari

Zirnīšus var vārīt uzreiz, bet labāk tos iemērkt aukstā ūdenī uz kādām 7-8h.

Noskalojam zirņus, liekam katlā. Pievienojam sīpolu, ķiploku un garšvielas. Uzlejam ūdeni un liekam vārīties uz lēnas uguns ~1h. Ja nemērcējam zirnīšus, tad gan vārīšanās laiks krietni palielināsies.

Kad zirnīši gatavi, nolejam lieko šķidrumu, ja tāds ir. Izņemam garšvielas. Sīpolu un ķiploku var atstāt un ņemt talkā blenderi, lai tos sasmalcinātu un visu masu padarītu viendabīgāku. Var arī tos izzvejot ārā - tad blenderis nebūs nepieciešams.

Beigās pievienojam sviesta piciņu, pagaršojam, vai ir pietiekami pielikta sāls.

Zirnīšu biezenis labi sader ar auksti kūpinātu lasi. To sagriežam plānās šķēlītēs, apkaisām ar smalki sagrieztām dillēm un citronpipariem. Kārtojam virsū zirņu biezenim un pasniedzam ar lapu salātiem,

Gards, ka nenoēsties!


Follow my blog with Bloglovin

No comments:

Post a Comment