Thursday, September 16, 2010

{romesco mērce}


Romesco mērces dzimtene ir Katalonija, Spānijas dienvidaustrumu daļa. Šīs mērces neatņemama sastāvdaļa ir rieksti - mandeles, ciedru rieksti vai valrieksti.

Romesco mērce ir fantastiska piedeva cūkas gaļai, vistai vai tunča steikam, taču to var ēst arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi.

Sastāvdaļas:
8 pusītes cepeškrāsnī cepti tomāti
1 grilēts sarkanais pipars
8 blanšēti valrieksti (vai 1/4 tases mandeles vai ciedru rieksti)
3 ķiploka daiviņas
4 ēd.k. rīvmaize
2 ēd.k. sarkanvīna etiķis
sula un rīvēta miziņa no 1/2 laima
1 nepilna t.k. asā paprika (pulveris)
1 t.k. saldā paprika (pulveris)
1/2 t.k. svaigi malti melnie pipari
sāls (pēc vajadzības)
olīveļļa

Receptē dotos tomātus, ja nav laiks gatavošanai, var aizstāt arī ar grilētiem vai ātri ceptiem tomātiem.

No sākuma virtuves kombainā (blenderī) sasmalcina riekstus, tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas un miksē, kamēr masa kļūst viendabīga. ja nepieciešams, pievieno sāli. Olīveļļu pievieno tikai tik daudz, lai mērce nebūtu pārāk bieza.

Labākam garšas rezultātam ļauj pāris stundas pastāvēt, pirms lietošanas. Ledusskapī var uzglabāt līdz nedēļai, taču var arī sasaldēt, kas uzglabāšanas laiku palielina līdz pusgadam.

mmmmmm.... gards, ka nenoēsties!

1 comment:

  1. Pagatavoju un ēdām ar ciabatu un olīvmaizītēm- super uzkoda!

    ReplyDelete