Tuesday, February 10, 2015

{citronu kapkeiki ar magonēm un zemeņu meringu}


Sastāvdaļas: (12 kapkeikiem)

120 gr. sviests (istabas temperatūrā)
250 gr. cukurs
2 olas
100 ml citrona sula (1 liels citrons)
2-u citronu miziņas (smalki rīvētas)
3 ēd. k. ar kaudzi skābs krējums
2 ēd. k. piens
1 t.k ar kaudzi cepamais pulveris
šķipsna sāls
180 gr. milti
1 ēd. k. magones

{citronu krēms}
1 ola
1 olas dzeltenums
60 gr. cukurs
50 ml citrona sula (~puse no liela citrona)
1 citrona miziņa (smalki sarīvēta)
30 gr. auksts sviests

{zemeņu merings}
100 gr. svaigas vai saldētas zemenes
2 olu baltumi
100 gr. cukurs


Ieslēdzam cepeškrāsni uz 180C.

Sāksim ar mīklu. Sviestu saputojam ar cukuru, pa vienai pievienojam olas, tad citronu sulu, krējumu, pienu un rīvētu citrona miziņu.
Otrā bļodā sajaucam izsijātus miltus, cepamo pulveri, magones un sķipsniņu sāls. Pievienojam visu sviesta masai un kārtīgi sajaucam.
Ieklājam papīrīšus mafinu formiņās un sadalām vienlīdzīgi 12 daļās. Liekam cepeškrāsnī uz 20-25 min. Pārbaudām ar koka irbulīti - ja tas ir sauss, keksiņi gatavi. Atdzesējam uz restītes.

Kamēr pamatnes dziest, gatavojam citronu krēmu. Katliņā sajaucam olas ar cukuru, citrona sulu un miziņu. Liekam uz lēnas uguns un, nepārtraukti maisot, karsējam, kamēr krēms nedaudz sabiezējis. Neatdzesētam krēmam pieputojam klāt gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu. Liekam malā atdzesēties.

Saputojam olbaltumus mīkstas putās.
Sablenderējam svaigas (vai saldētas un atlaidinātas) zemenes. Liekam mazā katliņā cukuru, pievienojam zemeņu masu un karsējam līdz cukurs izkusis.
Turpinot putot olbaltumus, tievā strūkliņā lejam klāt karsto zemeņu masu un putojam līdz zīdainam spīdumam.

Atdzisušajās pamatnēs ar tējkaroti izdobjam bedrītes, kurās liekam iekšā citronu krēmu. Zemeņu meringu ieliekam konditorejas maisiņā, nogriežam galu un dekorējam virsmu pēc sirds patikas. Skaisti būtu, ja katru kūciņu dekorētu svaiga zemenīte :)

Un tā mums ir sanācis burvīgs zemeņu meringa klāts kapkeiks ar citronu krēma pārsteigumu. Gards, ka nenoēsties!

No comments:

Post a Comment