Monday, February 9, 2015

{matcha kūka ar zemenēm}


Pirmo reizi zaļās tējas (matcha) kūkas melleņu versiju nogaršoju 2013. gada vasarā, gatavotu arbOOz cafe. Jāsaka gan, ka no krāšņā skata un ingredientu kopuma (kā arī Elizejas laukos mītošās parīziešu slavenās Ladurée konditorejas cenu līmeņa atbilstības) garšas ziņā biju gaidījusi ko daudz īpašāku un izteiksmīgāku. Pec degustācijas galvā radās fantāzija noprovēt uzmeistarot šadu brīnumu pašai un paskatīties, kas no tā visa sanāks:) Nemaz vēl netikusi līdz domāšanai par recepti, tās pašas vasaras "Četru Sezonu" žurnālā ieraudzīju, ka arbOOza saimniece Karīna ievietojusi savu matchas tējas kūku ar aveņu krēmu. Tā izskatījās tik debešķīgi skaista, ka nolēmu - zaļās tējas kūkai pilnīgi noteikti būs būt!
Un re - nepagāja ne pusotrs gads kā ķēros klāt eksperimentam, kura iznākums solījās būt varen gards, īstens prieks i acīm, i garšas kārpiņām. Taču... kas tev deva! Lai arī garšas ziņā šī kūka noteikti sanāca izteiksmīgaka nekā arbOOzā nogaršotā, tomēr otrreiz šādu es negatavotu. Nu katrā ziņā ne ar matchas sviestkrēmu... labi, varbūt skatam varētu izmantot arī šo krēmu, tikai pilnīgi noteikti pagatavošanas tehnoloģija būtu pilnīgi citāda.

Sastāvdaļas:

{biskvītam}
4 olas
160gr cukurs
120gr milti
60ml piens
45gr sviests
30gr matchas pulveris

{zemeņu krēmam}
360gr krēmsiers
200ml saldais krējums
200gr pūdercukurs
250gr zemenes (svaigas vai saldētas/atlaidinātas)
5 t.k. želatīns + 5 ēd.k. piens

{matchas krēmam}
300gr labs sviests istabas temperatūrā
300gr pūdercukurs (jau tā liku mazliet vairāk kā 1/5 mazāk nekā oriģinālajā receptē, bet noteikti samazinātu vēl un aizstātu ar parasto cukuru!)
30ml piens
2 ēd.k. matchas pulveris

{dekoram}
zemenes

Sakarsējam cepeškrāsni līdz 180C.

Sākam ar biskvītu. Atdalām olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus un cukuru kārtīgi saputojam ar mikseri. Katliņā uzsildām pienu un sviestu, lai izkūst. Kad sviests izkusis, tievā strūkliņā lejam klāt olu dzeltenumiem, nepārtraucot putot.
Otrā bļodā iesijājam miltus un pievienojam matchas pulveri. Pielejam saputotos olu dzeltenumus un kārtīgi izmaisām.
Saputojam olbaltumus līdz stingram putām. Pakāpeniski pievienojam mīklai, lēnītēm, bet ļoti kārtīgi izmaisām.
Šis daudzums būtu jāsadala 2 formās, 20 max. 24 cm diametrā. Tā kā es šobrīd esmu apdalīta ar normāla izmēra cepešplīti, cepu četrkantainā t.s. keksa formā.
Cepšanas laiks būs atkarīgs no cepamas formas lieluma. Pēc 15 min. ar kociņu jāparbauda - ja tas ir sauss, tad gatavs, ja vēl ne, tad pacepam vēl kādas minūtes. Man cepās veselas 20, bet nu tas nav rādītājs ;)
Biskvītu paris minūtes atpūtinam turpat formā, vēlāk liekam uz restītes, lai atdziest pilnībā. Katru daļu horizontāli pārgriežam uz pusēm, lai sanāk 4 kārtas.

Gatavojam zemeņu krēmu. Mazā katliņā sajaucam želatīnu ar pienu un uzbriedinam kādas 5 minūtes. Liekam uz lēnas uguns un ātri izkausējam, bet nekāda gadījumā neuzvāram!
Krēmsieru saputojam ar pūdercukuru. Saputojam saldo krējumu un pievienojam krēmsieram. Kartīgi samaisām.
Sablenderējam zemenes un pievienojam izkauseto želatīnu. Ja zemenes ir saldētās, tad ļoti svarīgi, lai tās būtu istabas temperatūrā, citādi želatīns aukstumā saies kunkuļos un čiks vien sanāks.
Zemenes ar želatīnu iemaisām krēmsiera masā. Liekam gatavo krēmu ledusskapī uz kādām 30-60 minūtēm, lai nedaudz saželē.

Kamēr zemeņu krēms dziest, gatavojam sviestkrēmu. Saputojam (~10min) sviestu ar cukuru un izsijātu zaļās tējas pulveri, pievienojam pienu. Ļoti iesaku pūdercukura vietā ņemt parasto cukuru un putot, līdz tas izkusis. Pūdercukuram ir viens tāds nelāgs niķis - tas nekūst un krēms šņarkst zobos kā smiltis... Iespējams, ka tieši Diamant pūdercukuram piemīt šī nelāgā īpašība, tiešām nezinu, taču šī nav pirmā reize, kad sviesta krēmos lietojot pūdercukuru ar rezultātu esmu gaužām neapmierināta.

Kārtojam kūku. Uz pirmās kārtas bagātīgi uzziežam zemeņu krēmu, liekam virsū otru kārtu, nedaudz piespiežam, apziežam. Tāpat veidojam trešo kārtu, ceturto atstājot bez zemeņu krēma. Virsmu un malas apsmērējam ar zaļo krēmu. Pārpalikumu liekam konditorejas maisiņā, nogriežam galiņu un saspiežam uz kūkas virsmas nelielas piciņas. Rotājam ar zemenēm pec sirds patikas.

{slēdziens}
1. Biskvīts sanak ļoti labs, gards un skaists. To noteikti var izmantot kūkas un kūciņās, tikai ar citiem krēmiem.
2. Zemeņu krēms arī labs, ka jau krēmsiera krēms ar ogu skābumiņu. Manuprāt šāda veida krēms labāk sapasētu nevis ar biskvītu, bet kaut ko kraukšķīgāku, piemēram, Oreo cepumu pamatni, interesantu smilšu mīklu, bezē vai pat macaron pamatni.
3. Zaļās tējas sviestkrēms ir pilnīgs epic fail. Tas ir krietni par saldu un nedaudz par rūgtu. Un vēl tā pūdercukura šņarkstoņa zobos!
4. Ne viss ir zelts, kas spīd. To man būtu japatur prātā tad, kad atkal sagribēšu apēst kaut ko ārkārtīgi skaisti pagatavotu un/vai nofočētu :)))

No comments:

Post a Comment