Wednesday, March 11, 2015

{vecais labais vinegrets}



Kādu reizi divas gadā man sakārojas uztaisīt veco labo vinegretu. Īpaši ziemas beigās, uz pavasara pusi, kad organisms ļoti tiecas pēc dārzeņiem, bet jaunā raža vēl nav ienākusies un jāiztiek ar to, kas pieejams - mūsu pašu vietējiem labumiem.

Sastāvdaļas (1 lielai bļodai):
5 nelieli kartupeļi
1 burkāns
2 mazas bietītes
kāds pus kilograms skābētu kāpostu
10-15cm purava baltās daļas
2 marinēti gurķi

{mērcei}
1 ēd.k. angļu sinepes
1 daiviņa ķiploks
5 ēd.k. olīveļļas
5 ēd.k. sk. kāpostu sulas
sāļs, pipari

Uzliekam vārīties bietes. Vidēja izmēra bietes jāvāra tieši 1 stunda un pēc tam jāatdzesē aukstā ūdenī. Ja bietītes ir maziņas, tad pietiks ar kādām 45-50 min.

Otrā katlā novārām kartupeļus un burkānus ar visu mizu. 

Kamēr dārzeņi gatavojas, uztaisām mērcīti. Bļodiņā sakuļam kopā sinepes, skābu kāpostu sulu, olīveļļu, sāli un piparus līdz veidojas viendabīga masa. Pievienojam sasmalcinātu ķiplociņu.

Kad kartupeļi un burkāni izvārījušies (izmēģinam iedurt nazi - ja tas viegli nāk ārā, kartupeļi gatavi), nolejam ūdeni un notīrām mizas. Visātrāk, ērtāk un nesāpīgāk karstus kartupeļus no mizām ir tīrīt zem auksta ūdens strūklas ar rokām. Miziņas nāk nost kā olu čaumalas :) Pēc tam slapjo kartupeli var noslaucīt papīra dvielī, lai salātos netiek lieks mitrums.

Kartupeļus nedzesējam, bet sagriežam tādus pašus karstus. Liekam bļodā un aplejam ar sagatavoto mērcīti, kārtīgi samaisām. Karstie kartupeļi uzsūks visus mērces labumus un tādējādi būs daudz gardāki, nekā auksti samaisīti ar mērci.

Sagriežam burkānus, gurķus un puravu. Nospiežam kāpostiem lieko sulu un arī nedaudz sagriežam, lai ēdot netrāpītos pa kādai garai ķeskai.

Atdzisušās bietes notīrām un sagriežam kubiņos vai sarīvējam uz rupjās sakņu rīves - kā nu sirdej tīk! Samaisām visu kopā un liekam uz pāris stundām ledusskapī, lai visas garšas sajaucas kopā.

Lai arī vinegrets ir pietiekami laikietilpīgs pagatavošanā, tas ir ļoti sātīgs, veselīgs un gards paēdiens. 




No comments:

Post a Comment