Tuesday, April 21, 2015

{mandeļu krēma tarte ar vīnā gatavinātiem bumbieriem}


Eksperimentēju! Nekad nebiju gatavojusi tartes pēc šādas tehnoloģijas - tagad vismaz man ir skaidra saprašana par to, kā uzvedīsies augļi, šādi cepot.

Iecere bija bumbieri novietot tartes augšpusē virs krēma jau pirms cepšanas, lai tas mazliet sakaramelizējas un nedaudz iegrimst krēmā, veidojot interesantu kompozīciju. Taču, kas tev deva! Nezinot, kā cepešplītī uzvedīsies krēms, nevarēju iedomāties, ka tas manu bumbieri aprīs ar visiem paltrakiem. Pirmkārt, krēms cepšanās laikā uzpūšas (nu, tas tā kā normāli, jo olas klāt), otrkārt, šādi cepot ir jāņem vērā formā ielietā krēma līmenis, proti, ja tas būs augstāks nekā puse no bumbiera augstuma, auglis pilnībā noslīks, jo tas ir pietiekami smags.

No kļūdām mācāmies, kaut šo gardumu gluži par kļūdu negribu saukt, jo gala rezultēts, lai arī sanāca mazliet citādāks neka bija sākumā iecerēts, ir brīnišķīgs - augļi dubultā, kas patīkami papildina un atsvaidzina mandeļu krēma piesātināto struktūru un garšu.

Sastāvdaļas paredzētas 20-22cm lielai veidnei

{mandeļu mīkla}
100 gr. auksts sviests
150 gr. milti
70 gr. mandeļu milti
50 gr. brūnais cukurs
šķipsna sāls
1 ola
1 t.k. atdzesēts garšvielu vīns (no bumbieriem)

{mandeļu krēms Frangipane}
100 gr, mandeļu milti
100 gr. brūnais cukurs
100 gr. sviets istabas temperatūrā (silts!)
2 t.k. kukurūzas ciete
2 olas
1 pile rūgtā mandeļu esence

{bumbieriem}
1 vai 2 bumbieri
sarkanvīns, tik daudz, lai apklāj pilnībā bumbieri/-us
5 smaržīgie pipari
5 krustnagliņas
2 ēd.k. brūnais cukurs


Sāksim ar bumbieriem. Man bija paredzēts bumbieri izmantot tikai dekoram, bet manas neapdomības rezultātā auglis noslīka, tādējādi izveidojot bumbiera pildījumu. Ja vēlamies slapjāku un augļiem bagātīgāku kūku, liekam katliņā divus nomizotus, veselus bumbierus.

Pārlejam ar sarkano vīnu, izvēlamies tādu tumšāku un tumīgāku, no deserta vīnu gala. Man pudelē bija atlicis nedaudz mazāk kā vajadzētu, tādēļ pievienoju mazliet ūdens, lai bumbieris tiktu nosegts pilnībā. Nevajag izvēlēties lielu katlu, vislabāk te derēs mazs, bet padziļš katliņš, lai nebūtu jāizgāž tonna vīna.

Alkohola pretiniekiem ieteiktu izmantot kādu tumšo sulu, piemēram, upeņu vai vīnogu. Jo tumšāka un koncentrētāka sula, jo tā labāka bumbieru krāsai.

Pievienojam cukuru un garšvielas un uz mazas uguntiņas sutinām minūtes 40-45. Ļaujam atdzist turpat katliņā. Nolejam kādu ēdamkaroti šķidruma krūzītē un ieliekam ledusskapī, tas mums būs nepieciešams mīklai.

Gatavojam mīklu. Ja mājās ir virtuves kombains (mani glābj vecais, labais Filipiņš), sametam iekšā visas sausās sastāvdaļas (miltus, mandeļu miltus, cukuru, sāli), kubiciņos sagrieztu aukstu sviestu un PULSE režīmā nospiežam pāris reizes, lai sviests sajaucas ar pārējām sastāvdaļām, veidojot neviendabīgu, drupačainu masu. Galvenais ir nepārcensties, jo mīklai ir jābūt aukstai! Ja to visu darām ar rokām, tad ar pirkstiem ātri saberžam drupačās. Vēlams, lai rokas būtu nosalušas:))

Liekam klāt olu un 1 tējkaroti ledusskapī atdzesēto šķidrumu no bumbieriem. Samīcām ar rokām (vai kombainā) līdz viendabībai masai, kas veļas bumbā. Ietinam pārtikas plēvē un liekam ledusskapī uz 30 minūtēm atdzist.

Kad mīkla atdzisusi, izrullējam to starp diviem pergamenta papīriem. Var lietot sentēvu metodi un apbārstīt galdu ar miltiem, ja tā jums tīk labāk.

Tagad vajadzētu izrullēto mīklu ieklāt cepamajā formā. Neteikšu, ka šī mīkla ir diži plastiska, bet no tā nav jābaidās. Ja gadās kāds plīsums, caurums, to var ļoti vienkārši aizlipināt, un rezultātu tas nebūt neietekmēs. Ieklājot mīklu, ir jārēķinās, ka maliņām vajadzētu būt krietni augstām - mandeļu krēms nedaudz palielināsies apjomā. Šai tartei es maliņas veidoju diezgan augstas un nelīdzenas, lai iegūtu tādu rustic skatu, bet kārtīgas saiminieces pilnīgi noteikti var skaisti apgriezt un nolīdzināt maliņas, varbūt pat ar robainu rotējošo nazi:)

Kad mīkla veiksmīgi ieklāta, liekam atpakaļ ledusskapī atkal uz vismaz 30 minūtēm. Var arī ilgāk.

Pa to laiku gatavojam bagātīgo mandeļu krēmu ar skaistu nosaukumu Frangipane - ļoti senu Francijas gardumu, ko vietējie īpaši bauda Ziemassvētku laikā.

Mandeļu krēmu pagatavot ir pavisam vienkārši - kārtīgi samaisām silto sviestu ar 1 pili rūgto mandeļu esences, pievienojam mandeļu miltus, cukuru un kukurūzas cieti. Samaisām, tad pievienojam olas un atkal kārtīgi samaisām. Gatavs! Uzglabājam slēgtā traukā ledusskapī līdz būs nepieciešams.

Kad pagājušas 30 minūtes, ņemam no ledusskapja ārā formu ar mīklu. Ja esam izvēlējušies divu bumbieru variantu, vienu bumbieri kārtīgi nosusinam papīra salvetē un sagriežam šķēlītēs. Ieklājam uz mīklas veidnes pamatnē un pa virsu izlīdzinam mandeļu krēmu.

Ievietojam uz 180°C uzsildītā cepeškrāsnī un cepam 35-40 min., līdz zeltaini brūnai virsiņai. Atdzesējam kādas 10-15 minūtes, tad uzmanīgi izņemam no formas. Dekorējam ar bumbieri, kas pārgriezts uz pusēm. Pirms pasniegšanas apkaisām ar pūdercukuru.

Gards, ka nenoēsties!



2 comments: