Monday, April 20, 2015

{ziedkāposti ar citronu, olīvām, rozīnēm un safrānu}


Pirms daudziem gadiem šo recepti noskatīju, ja atmiņa neviļ, Mārtiņa Rītiņa raidījumā. Man tik ļoti tā iepatikās, ka pirmo laiku ļoti bieži šādi gatavoju ziedkāpostus, arī eksperimentējot ar sastāvdaļām, piemēram, citronu vietā izmantoju apelsīnus. Es patiesi vairāk neatceros oriģinālo recepti, bet manā izpildījumā tas izskatās tieši šādi.

Man ļoti, ļoti patīk citrona skābumiņš, kas piepildījis sīpolus, rozīņu salda garša kontrastā ar citronu, olīvas, safrāns, paši puķkāposti.... mmmmm! Ļoti smeķīgi gan silti, gan auksti. Var ēst gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu, gan kā salātus. Nu, gards, ka nenoēsties, ne ko pielikt, ne atņemt!

Sastāvdaļas:
1 liels ziedkāposts
1 liels vai 2 mazi  sīpoli
1 citrons
sauja rozīnes
sauja olīvas (ar kauliņiem, citas ne ne ne)
2-3 lauru lapas
šķipsna safrāna matiņu
jūras sāls, pipari
olīveļļa

Uzlejam safrānam virsū 1/2 glāzi karsta ūdens. Ar verdošu ūdeni aplejam rozīnes, lai tās uzbriest. Tas viss aizņems kādas 10-15 minūtes.

Ziedkāpostu ar rokām sadalām rozetītēs. Ar nazi itkā ir ātrāk, bet nav tik glīti. Ar rokām sadalītas rozetītes izskatās daudz jaukāk un dabiskāk.

Sagriežam daivās citronu. Arī sīpolu, bet to tādās šķēlītes biezuma daiviņās. Kaut gan var griezt arī ripiņās, tas patiesi nav būtiski.

Cepešpannā saliekam ziedkāpostus, olīvas, sīpolus, citronus, lauru lapas un izmērcētās rozīnes. Apbārstām ar jūras sāli un svaigi maltiem pipariem. Pārlejam pāri safrānu. Visu apmaisām un aplaistām ar olīveļļu. 

Olīveļļu šim ēdienam nevajag žēlot. Savulaik, kad ļoti ieturējos, esmu gatavojusi arī pilnīgi bez eļļas vai ar ļoti minimālu daudzumu, bet tomēr tas nav tas... Olīveļļa šeit kalpo arī kā garšviela, ne tikai kā labo tauku avots.

Liekam uz 180°C uzsildītā cepeškrāsnī un cepinam kādas 45-60 min. Kādas 2-3 reizes noteikti apmaisām, lai garšas viendabīgi sajaucas. Ja gadījumā krāsns ir ļoti sausinoša un/vai kāpostiem ir tendence apdegt, pārklājam pannu ar foliju.

Lai garšo!


1 comment:

  1. Safrāna matiņi ir obligāti jāpievieno? Tie ir nopērkami parastos veikalos?

    ReplyDelete