Tuesday, April 26, 2016

{mango-melleņu vēja kūkas ar spoguļglazūru}


Funktierējot, kā vēl varētu glazēt eklērus un vēja kūkas, izņemot cukura pomādi un šokolādi, izmēģināju, vai spoguļglazūra, ko parasti konditorejā izmanto musa kūkām, uz plaucētās mīklas izstrādājumiem uzvedas kā pieklājas. Rezultāts patiesi iepriecināja - tā i dzīvojas, i izskatās, i garšo brīnišķīgi!

Spoguļglazūra ir ļoti parocīga, to var turēt ledusskapī apmēram mēnesi vai pat ilgāk, un pie nepieciešamības, to var lietot atkal un atkal.

Receptē doto glazūras daudzumu parasti izmantoju veselai kūkai (20-24cm) un tad vēl paliek pāri, tā kā daudzumu noteikti var samazināt, bet ne vairāk kā uz pusi, citādi grūti nāksies sablenderēt.

{spoguļglazūra}
75 ml ūdens
150 gr cukurs
150 gr glikozes sīrups
100 gr iebiezinātais piens
15 gr želatīns
150 gr baltā (ja vēlaties krāsainu glazūru) vai tumšā šokolāde čipšos vai samalcināta
pārtikas krāsviela

Uzbriedinam želatīnu 90ml ūdenī 15 minūtes.

Glikozi, cukuru, ūdeni vārām katliņā līdz 103°C.

Bļodā samaisām šokolādes čipšus ar iebiezināto pienu. Karsto cukura masu uzlejam virsū, kārtīgi izmaisām. Pieliekam želatīnu, krāsvielu un ar blenderi visu sakuļam līdz veidojas emulsija (taukvielas apvienojas ar ūdeni).

Nāksies mazliet papūlēties, lai spoguļglazūru dabūtu atbilstošā kondīcijā. Blenderi jāievieto apmēram 40° leņķī un jācenšas turēt to vairāk pie trauka apakšas, lai tas nerautu iekšā gaisu un neradītu burbuļus.

Glazūras izmantošanas temperatūra ir kādi 30-35°C. Tā nedrīkst būt pārāk silta, jo notecēs, kā arī ja tā būs par aukstu - klāsies ļoti biezi.

Ja glazūra domāta musa kūkām, to vajadzētu ar pārtikas plēvi pārklātā traukā nakti atpūtināt ledusskapī. Ja eklēriem un vēja kūkām kāds burbulītis nenāk par skādi, tad musa kūku tas var izbojāt pilnībā. Nākamajā dienā glazūru mikroviļņos uzsildām, vēlreiz sablenderējam. Pieredze rāda, ka nostāvējusies glazūra tik ļoti vairāk nesaburbuļojas:)

{plaucētā mīkla}
60gr. izsijāti milti (lietoju Hercoga īpaši smalkos)
50ml piens
50ml ūdens
5gr. cukurs
maza šķipsniņa sāls
40gr. silts sviests
2 olas
konditorejas maisiņš ar apaļu 11-13mm uzgali

Katliņā ielejam ūdeni un pienu, pievienojam sāli, cukuru un sviestu. Karsējam līdz vārīšanās temperatūrai. Uzmanām, lai piens nepāriet pāri! Noņemam no uguns un iemaisām izsijātus miltus. Liekam atpakaļ uz lēnas uguns un, nepārtraukti maisot, karsējam 1 minūti.

Pārliekam bļodā, atdzesējam un maisām ar mikseri (ar mīklas uzgali) vidējā ātrumā, pievienojot pa vienai olas. Katru nākamo olu pievienojam tikai tad, kad iepriekšējā pilnībā ir iemaisīta mīklā. 

Uz cepamās pannas uzklājam pergamentu. Gatavo mīklu ievietojam konditorejas maisiņā un izspiežam ~4cm lielus aplīšus. Nu, gandrīz kā macarons, tikai augstākus:)

Liekam cepties 180°C uz 8-10 minūtēm līdz vēja kūkas sāk palielināties apjomā. Tad krāsns durvīs ievietojam kādu virtuves priekšmetu (koka lāpstiņu, nazi utt.), lai tās pilnībā neaizveras un atstāj pāris mm lielu spraudziņu, pa kuru izplūst tvaikam. Turpinam cept ~25-30 minūtes, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.

Atdzesējam uz restītes. 

{mango-melleņu krēms}
200ml 2.5% (vai treknāks) piens
2 lieli olu dzeltenumi 
40gr. cukurs
15gr. kukurūzas ciete
20gr. silts sviests
60 gr. mellenes + mango (varat aizvietot ar jebkuru citu ogu/augli, kas sapas)

Saputojam olu dzeltenumus ar cukuru līdz tie kļūst gaiši. Pievienojam cieti.

Katliņā ielejam pienu un uzvarām.

Tievā strūkliņā pielejam 1/3 piena pie olu masas, nepārtraukti maisot. Un lejam atpakaļ katlā pie piena. Neaizmirstam visu laiku maisīt! Vislabāk to darīt ar putojamo slotiņu. Uzvāram un pārlejam tīrā traukā.

Atdzesējam 10 minūtes, tad iemaisām siltu sviestu. Kad tas izkusis, traukam pārklājam pārtikas plēvi un liekam ledusskapī dzesēties.

Sablenderējam mellenes un mango un iemaisām vaniļas krēmā. Ja izmantojam saldētas mellenes, noteikti atlaidinam un nolejam lieko šķīdrumu, citādi krēms sanāks pārāk šķidrs! Līdz pildīšanai uzglabājam ledusskapī.

Kad vēja kūkas pilnībā atdzisušas, liekam krēmu konditorejas maisiņā, ieteicams ar garo, tievo uzgali pildīšanai, un pildām kūciņas, tām apakšpusē izdurot caurumiņu.

Iemērcam cepurītes spoguļglazūrā un rotājam ar mellenēm un krāsaino cukuru. 
Lai gards, ka nenoēsties!

6 comments:

  1. Ak vai! Šitā kārdināt nu nemaz nedrīkst! Tagad ir vēja kūkas, i musa kūkas gribas! Labāk jau Vienu lielu musa kūku ar daudz mazām vējakūciņām pa virsu! Nu tā, lai nav par maz. :D

    Brigita
    www.brigitadambe.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jā, jā, jā! Tāda kombinācija man arī dikti patiktos:D

      Delete
  2. Vai var ar kaut ko aizvietot glikozes sīrupu un kur to var nopirkt? Natali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glikozes sīrups ir nopērkams Gemosā, 500gr. spainīšos (pie cukuriem un dekoriem stāv). Aizvietot var ar tekošu medu, bet pati neesmu mēģinājusi.

      Delete
  3. Apbrīnoju, kā tik skaisti var noformēt !

    ReplyDelete