Friday, April 8, 2016

{sāļās karameles macaron}



{sastāvdaļas}

150 gr. cukurs
165 gr. saldais krējums
180 gr. sviests ar sāli (istabas temperatūrā)

Nelielā katliņā ar biezu dibenu ieberam 1/3 daļu cukura un liekam uz vidējas uguns. Kad cukurs sācis kust, varam nedaudz pakratīt katliņu, lai tas vienmērīgāk izkūst. Nekādā gadījumā nemaisām! Kad cukura pirmā daļa izkususi, beram klāt nākamo, kad tā izkususi - pēdējo.

Jāuzmanās no piededzināšanas, citādi karamele kļūs rūgta. Labāk ilgāk un uz lēnākas uguns, nekā ēst rūgtu karameli.

Kamēr cukurs kausējas, uzkarsējam saldo krējumu līdz vārīšanās temperatūrai. Noņemam katliņu no uguns un, kārtīgi maisot, pa daļām pielejam klāt karsto krējumu. Pievienojam kādu ēdamkaroti, pusotru sviesta un vēlreiz kārtīgi izmaisām. Liekam atpakaļ uz uguns vēl mazliet pavārām.

Atdzesējam, vislabāk paturam ledusskapī, jo karamele mums būs nepieciešama auksta.

Kad karamele atdzisusi, sākam putot sviestu. Tas aizņems kādas 8-10 minūtes, atkarībā no sviesta kvalitātes. Tā nu ir sagadījies, ka Latvijā ražotie sviesti ir stipri ūdeņaini un gaisīgi uzkult tos ir gandrīz neiespējami, tapēc es vairāku mēģinājumu rezultātā esmu apstājusies pie President zīmola sviesta, kas kuļas ļoti labi un ir arī daudz gardāks par citiem. Ja jums, dārgie, ir kāda info par mūsu pašu zemē ražotu labu sviestu, lūdzu padalieties:)

Karameli esmu gatavojusi gan no jau gatava sālīta sviesta, gan no saldkrējuma sviesta ar pašas pievienotu jūras sāli. Pēdējā gadījumā sviestam vienkārši jāpieliek kāda 1/2 tējkarote labas sāls.

Macaron recepte un detalizēts procesa apraksts ir atrodams ŠEIT.
Lai gards, ka nenoēsties!

1 comment: