Saturday, February 15, 2020

{apelsīnu vēja kūkas ar šokolādi}



Apelsīns un šokolāde - manā izpratnē viens no brīnišķīgākajiem duetiem forever. Tā kā dzīve man ir bijusi neiedomājami labvēlīga, ierādot jauno mājvietu fazendā, kuras dārzos aug medus saldi apelsīni un mandarīni, grēks ir neizmantot saules pielietos citrusus ne tikai ikdienas gatavošanā, bet arī dažādos desertos.

Šīs kūciņas dēvēju latvju mēlē, par vēja kūkām. Šādā vai tādā izpildījumā tās vienmēr ir plaucētās mīklas bumbiņas, kas franču valodas (terminu) mīļotajiem ir zināmas kā choux (šū), bet itāliešu - profiteroles. Lai arī kā mēs tās dēvētu, tas ir fantastisks deserts, kas nav nemaz tik grūti realizējams, un, ja man ar šo izdevās pārsteigt cilvēku, kas ceļo pa visu pasauli, ir īsts gourmand un pret desertiem izturas diezgan rezervēti, liekot šo galdā saviem viesiem, komplimentu jūra būs garantēta!

Receptē dotais daudzums ir paredzēts 14-16 bumbiņām.

{apelsīnu vārītais krēms}
5 L izm. olas
miziņa un sula no 1 liela apelsīna
miziņa un sula no pus citrona
100 gr. cukurs
130 gr. auksts sviests

Krēmu vislabāk gatavot iepriekšējā dienā.

Smalki sarīvētas apelsīna un citrona miziņas samaisām ar cukuru un olu dzeltenumiem. Pievienojam apelsīna un citrona sulu. Liekam uz lēnas uguns, un nepārtraukti maisot, varām līdz sabiezē. Sagriežam aukstu sviestu un pa gabaliņam, nepārtraukti maisot, pievienojam karstajam krēmam. Pārliekam citā traukā, pārklājam ar pārtikas plēvi un liekam ledusskapī dzesēties.

{plaucētā mīkla}
60gr. izsijāti milti
50ml piens
50ml ūdens
5gr. cukurs
maza šķipsniņa sāls
40gr. sviests
2 M izm. olas
konditorejas maisiņš ar apaļu 11-12mm uzgali

Katliņā ielejam ūdeni un pienu, pievienojam sāli, cukuru un sviestu. Karsējam līdz vārīšanās temperatūrai. Noņemam no uguns un iemaisām izsijātus miltus. Liekam atpakaļ uz lēnas uguns un, nepārtraukti maisot, karsējam 1 minūti.

Pārliekam bļodā un maisām ar silikona lāpsiņu - pievienojam vienu olu, kārtīgi izmaisām un pievienojam otru olu. To var darīt arī ar rokas mikseri, kam uzlikts mīklas uzgalis. Kombainā gan neieteikšu, jo dotais mīklas daudzums ir diezgan niecīgs.

Uz cepamās pannas uzklājam pergamentu. Gatavo mīklu ievietojam konditorejas maisiņā un izspiežam 4cm lielas bumbiņas.

Liekam cepties 180°C (augša/apakša) uz 8-10 minūtēm līdz bumbiņas sāk palielināties apjomā. Tad krāsns durvīs ievietojam kādu virtuves priekšmetu (koka lāpstiņu, nazi utt.) un atstājam pāris mm lielu spraudziņu, pa kuru izplūst tvaikam. Turpinam cept ~25-30 minūtes, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni.

Atdzesējam uz restītes un piepildām ar sagatavoto krēmu. Var pildīt gan ar uzgali no apakšpuses, gan arī atgriežot vaļā micīti. Man pašai patīk labāk otrais variants.

{šokolādes glazūra jeb ganache}
50 gr. melnā šokolāde 70%
50 ml salds krējums

Glazūru gatavo tieši pirms pasniegšanas.

Uzkarsē saldo krējumu un pārlej sasmalcinātiem šokolādes gabaliņiem. Nedaudz pagaidām un kārtīgi izmaisām. Pārlejam sapildītajām kūciņām.

Gards, ka nenoēsties!



No comments:

Post a Comment