Tuesday, August 23, 2011

{ratatouille}


Tie, kuri redzējuši jauko multenīti Ratatouille (jeb Gardēdis latviskajā versijā), noteikti atpazīs šo peles gatavoto dārzeņu ēdienu, kas senatnē tik ļoti bija iecienīts Francijas laukos. Šis ir viens no mīļākajiem dārzeņu ēdieniem arī man, to var ēst gan siltu, gan aukstu un garša patiesi ir laba!
Cik man zināms, Ratatouille gatavo trīs dažādos veidos - cepeškrāsnī, visus dārzeņus skaisti izkārtojot cepamtraukā, uz pannas - katru pozīciju cepot atsevišķi vai kā parasti gatavoju es - ātrais variants, kur visi dārzeņi tiek samesti uz pannas un sautēti kopā. Šoreiz tapa sarežģītākais variants, kas noteikti ir darbietilpīgāks nekā ātrais, toties daudz skaistāks un krāsaināks.

Sastāvdaļas:
1 zaļais cukini
1 dzeltenais cukini
1 mazs baklažāns
2 vidēji sīpoli
1 oranža (vai sarkana) paprika
3 nelieli tomāti
2-3 ķiploka daiviņas
sāls
svaigs timiāns
olīveļļa

Visus dārzeņus sašķēlē plānās šķēlītēs. Es izmantoju manu labāko virtuves draudzeni Bōrner rīvi, bet derēs arī ļoti ass nazis.

Visus dārzeņus pamīšus kārto ovālā cepamtraukā, kurš ieziests ar olīveļļu, piemēram - baklažāns, dzeltenais cukini, tomāts, sīpols, zaļais cukini, paprika un atkal no sākuma.

Pīrāgu smērējamo slotiņu samērcē olīveļļā un apsmērē sakārtotos dārzeņus (ja nav jāskaita kalorijas, droši var apslacīt ar olīveļļu tieši no pudeles). Apkaisa ar sāli, pārber sagrieztas ķiploka šķēlītes, izkārto nelielu saujiņu svaiga timiāna.

Cepešpannu pārklāj ar foliju vai pergamentu, bet ne pavisam cieši - tikai tā, lai neapdeg augša. Cep ~45-55 min uz 200-210C uzkarsētā cepeškrāsnī. Šķidrumam ir jābūt iztvaikojušam, taču dārzeņus nedrīkst pārcept.

Gards, ka nenoēsties, patiesi!


2 comments:

  1. Šovakar taisījām grūto variantu, ilgi pūlējāmies, bet bija superņammīgi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jā, tas tiesa - noņemšanās pamatīga, toties acij un vēderam prieks:))

      Delete