Thursday, March 5, 2015

{lēni gatavināti liellopa stilbi sarkanvīnā ar karamelizētiem sīpoliem}


Vienā no mūsu mīļās Rīgas feinajām ēstuvēm nogaršoju teļa vaigus ar sīpolu marmelādi - tie bija tik ļoti gardi un lopīgi, ka nespēju atturēties no liellopa gaļas pagatavošanas savā ķēķī. Vaigu medībās uz tirgu gan negāju, bet aprobežojos ar skārnī pieejamajiem lopa stilbiem un jāsaka, ka rezultāts sanāca makten' smeķīgs un sapriecēja i sirdi i punci.

Sastāvdaļas:
katram ēdājam pa šķēlei lopa stilba
burkāns
selerijas kāts
sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
kāda šķipsna vai divas timiāna
2 lauru lapas
sāls, pipari
kads kausiņš buljona
~300ml sarkanvīns
50ml porto (vai kāds liķierīts saldumam)
olīveļļa

{karamelizētie sīpoli}
1 ļoti liels saldais sīpols
1 sarkanais sīpols
šļuka sarkanvīna
1 ēd.k. cukurs (labāk brūnais)
2 ēd.k. tumšais balzamiko etiķis (labas kvalitātes, ieteicams)
šķipsna sāls, pipari
olīveļļa

Ja mums pieliekamajā stāv labs čuguna sautējamais trauks, kuru var likt cepeškrāsnī, velkam to ārā. Savedam lietošanas kārtībā, gadījumā, ja ir jau apputējis un liekam uz plīts. Neizmantojam eļļu, bet gaļu apraujam ātri no abām pusēm, lai nu gluži nepiedeg, bet sabrūnē. Ķeksējam ārā un noliekam pagaidām maliņā.

Ja sautējamā trauka nav, izmantojam cepšanai pannu un tad visu pārliekam vai nu cepešpannā ar augstām malām vai kādā citā cepeštraukā.

Burkānu nomizojam, sagriežam gabalos. Sagriežam selerijas kātu, sīpolus un ķiplokus. Ielejam traukā mazliet eļļu un sametam iekšā visus sagraizītos labumus. Pacepinam, lai kļūst brūngani.

Metam atpakaļ gaļu, piešaujam klāt vīnu, timiānu un lauru lapas. Pieliekam sāli un piparus. Liekam uz uguns un varam tik ilgi, lai vīns zaudē pusi no sava apjoma. Viss alkohols iztvaikos un paliks pāri tikai dievīgā vīna garšu buķete, kas arī ir visa šī paēdiena sirds.

Kad vīns ir noreducējies, pielejam klāt buljonu un porto (vai liķierīti), pagaršojam kā ir ar sāli un pipariem, ja nepieciešams - pievienojam.

Uzliekam vaku un liekam cepināties 140C uz 3.5-4 stundām. Ja esam šo visu iepriekš minēto cepuši pannā, pārliekam cepeškrāsnij draudzīgā traukā un, ja gadījumā tam nav vāka, ļoti rūpīgi pārklājam ar foliju kā to šoreiz darīju es.

Kamēr liellopa stilbi gatavojas, mums ir ļoti daudz brīva laika. Sadaram visu, kas nāk (un nenāk) prātā, bet neaizmirstam arī par sīpoliem.

Sīpolus pārgriežam uz pusi un sagriežam pusmēnestiņos. Tiem nevajadzētu būt ne pārāk smalkiem, nedz arī rupjiem, tādiem "normāliem" ~3-4mm bieziem.

Uz pannas uzlejam olīveļļu, daudzums atkarīgs no ticības - jo vairāk, jo gardāk, jo barojošāk. Liekam virsū sīpolus, piemetam šķipsnu sāls un uz lēnas uguns sutinam, lai izdalās dabīgais cukurs. Kad sīpoli kļuvuši skaisti caurspīdīgi, uzberam cukura un ļaujam tam izkust. Pēc tam pielejam balzamiko un vīna šļuku, pieberam mazliet pipariņus. Pasutinam. Pagaršojam, ja sīpolus gribas saldākus, pieberam vēl mazliet cukuriņu, skābākus - vēl bik' balzāmetiķi.

Kad pagājušas ilgās 3.5-4 stundas, velkam mūsu lopiņu ārā no plīts, liekam uz šķīvja, virsū izkārtojam karamelizētos sīpolus un pasniedzam. Klāt labi garšos gan grilēti darzāji, gan rīsi, gan kāda laba maizīte - čabata, piemēram.

Ja gadījumā lopa kāja ir gadījusies tāda paliela, un kāds ēdājs to nav spējis pieveikt, nākamajā dienā ļoti labi garšos sātīgās brokastīs ar sēklu rupjmaizi un kādu atspirdzinošu dārzeni.


Gards, ka nenoēsties!

1 comment: