Saturday, June 27, 2015

{tarte de natas}


Vai esi nogaršojis Pasteis de Nata? Ja garšoja, noteikti būsi stāvā sajūsmā arī no šīs variācijas. Taču, ja neesi vēl nogaršojis, tad uzroti piedurknes un ātri ķeries klāt receptei, nenožēlosi!

Ar šo ingredientu daudzumu piepildīju 20cm lielu formu. 22cm vēl būs ok, bet ja vienīgā tev pieejamā forma ir lielāka, tad nu gan būs mazliet jāpārrēķina sastāvdaļu daudzumi.

Tagad ir vasara un, ja vēlies likt uz galda ko īpašāku, vari šo tarti papildināt ar zemenēm, avenēm, mellenēm u.c. sezonas ogām. Atdzesētai kūkai saliec kaudzītē virsū odziņas un apbārsti ar pūdercukuru - viesu komplimenti būs garantēti!

{mīkla}
175gr miltu (ja ir luste, kādu daļu var aizvietot ar mandeļu miltiem)
70gr sviesta
25gr cukura
sāls šķipsniņa
1 ola

{pildījums}
350ml piena
50gr sviesta
200gr cukura
5 olu dzeltenumi
30gr miltu
1/2 citrona miziņas
1/2 vaniļas pāksts

Saberžam sviestu ar miltiem un cukuru, pievienojam sāli, pēc tam olu. Kārtīgi samīcām, ietinam pārtikas plēvē un ieliekam ledusskapī vismaz uz 30 min.

Pa to laiku gatavojam pildījumu: miltus sajaucam ar aptuveni trešdaļu piena, lejot klāt pa drusciņai tā, lai neveidojas kunkuļi. Piekuļam klāt olu dzeltenumus.

Liekam katliņā cukuru un sviestu, pielejam atlikušo pienu.

Nogriežam miziņu no 1/2 citrona (ļoti plāni!) un pievienojam pienam.

Gareniski sagriežam vaniļas pāksti uz pusēm. Izgrebjam sēkliņas un ar visu pāksti liekam katliņā.

Maisot, karsējam. Pirms uzvārīšanās pievienojam pienu ar miltiem. Kad viss uzvārījies, ņemam nost no uguns un izķeksējam ārā vaniļas pāksti un citrona mizas.

Kad mīkla atdzisusi, izrullējam to 4-5mm plānu un ieklājam formā. Nolīdzinam malas. Tālāk var rīkoties divējādi - var cept visu kopā vai no sākuma nedaudz pacepināt smilšu mīklu. Man pašai labāk tīk, ja mīkla ir nedaudz pacepusies bez pildījuma, tad tā tomēr ir kraukšķīgāka un drupenāka.

Ja cepam bez pildījuma, uzliekam virsū saņurcītu un iztaisnotu attiecīga lieluma cepamā papīra gabalu un uzberam virsū kaltētas pupiņas vai zirņus. Tas nepieciešams svaram, lai mīkla nenošļuktu sānos un nepaceltos augšā vidusdaļā. Var vēl sadurstīt mīklu ar dakšiņu, bet es lielu vajadzību tajā neredzu - slogs tāpat notur visu savās vietās. Šādi sagatavotu formu liekam cepties 180°C aptuveni 15 minūtes.

Noņemam slogu un lejam iekšā pildījumu. Cepam, līdz virsiņa skaisti apbrūnējusi, minūtes 20 apmēram.

Atdzesējam un, ja ir vēlme, pārkaisām ar pūdercukuru. Bet tas nu vairāk skaistumam, ne garšai :)

Gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment