Wednesday, July 3, 2019

{jūras gliemenes ingvera, ķiploku, čili un baltvīna mērcē}


Jūras gliemenes nav tikai un vienīgi okeāna krastā dzīvojošo ļaužu privilēģija. Arī Latvijā tās viegli ir atrodamas tautai pieejamo lielveikalu saldētavās, kā arī mc2 vēl jo plašākā izvēlē. Noteikti arī Centrāltirgus zivju paviljonā, taču negribu maldināt, ja neesmu 100 punkti pārliecināta.

Portugālē jūras gliemenes ir pieejamas visās iespējamās cenas/kvalitātes/veida variācijās. Tās var nopirkt gan saldētas, gan atdzesētas, gan tikko sazvejotas. Maciņam vispatīkamākās ir Vjetnamas gliemenes (ameijoas vietnamitas), kas labi pagatavotas i nemaz nav peļamas un zemē metamas.

Parasti šādā veidā pagatavotus jūras mošķus portugāļi pasniedz kā uzkodu, taču manā skatījumā tā ir brīnišķīga vakariņu alternatīva - klāt ņuka labas, kraukšķīgas maizes un glāze frisante branco (derēs jebkurš tīkamākais baltvīns) un - voila - puncis pilns un dzīve daudz rožaināka šķiet.

Portugāļi ingvera sakni lieto ļoti reti (vecākā paaudze vispār tādu nezina), parasti jūras gliemenes tiek gatavotas ar zaļumiem - pārsvarā pētersīļiem.

Sastāvdaļas 2 ēdājiem

jūras gliemenes 1kg
olīveļļa (cik sirdsapziņa ļauj)
100ml baltvīna
2cm ingvera sakne
2-3 ķiploka daiviņas
čili tuč tuč (kaltētu vai pulveri)
tējkarote Anniņa bez sāls (var iztikt)
citrona sula (no puses neliela citrona)
sāls šķipsna


Sākam ar gliemeņu mazgāšanu vairākos ūdeņos.

Sarīvējam uz smalkās rīves ingvera sakni un ķiploku.

Pannā ielejam olīveļļu (jo vairāk, jo gardāk, bet nu... par kalorijām arī dažkārt jāpiedomā), pievienojam sarīvēto ingveru, ķiploku un čili. Mazliet pacepinam uz lēnas liesmas.

Pievienojam gliemenes, baltvīnu, sāls šķipsnu un citrona sulu. Uzliekam vāku un pasautējam pāris minūtes, līdz gliemenes atvērušās.

Gatavs un gards, ka nenoēsties!


No comments:

Post a Comment