Wednesday, September 4, 2019

{tomātu "bāze"' ziemas krājumiem}



Ir tik feini turēt krājumos burciņas, kuru saturs ģeld ātri pagatavojamām maltītēm - kad nav laika, kad mājā pietrūkst kāda ingredienta vai arī ziemas periodā, kad svaigie tomāti garšo nepēckā un vienīgais variants kā izlīdzēties - tomāti kārbā.

Šī vira var tikt izmantota dažnedažādi - gan kā bāze Boloņas mērcei, gan piedeva makaroniem, gan mērce ņokiem (gnocchi), tāpat to var uz pannas apcepināt ar tunci no kārbas, pievienot zupām, sautējumiem utt. Ļaujam vaļu fantāzijai!

{sastāvdaļas}
tomāti
sīpoli ~1/3 no tomātu daudzuma
ķiploki (cik sirds vēlas)
paprika (var nelikt)
lauru lapas
sāls
pipari
olīveļļa
"Anniņa" bez sāls - mans mīļākais garšvielu maisījums jau padsmit, ka tik ne visus 20 gadus, bet neraža - neviens par reklāmu nepiesakās maksāt:)))
cukurs, ja nepieciešams

Tomātiem izņemam viduci, sagriežam un sablenderējam. Ieliekam katlā.

Sīki sakapājam sīpolus un papriku (ja izmantojam), ķiplokus sagriežam plānās šķēlītēs un apcepinam uz pannas olīveļļā. Pievienojam tomātiem.

Pieberam sāli, piparus, "Anniņu" un pieliekam lauru lapas. Proporcijas nerakstīšu, tās nav vajadzīgas, jo tikai pašam noprovējot un variējot ar sāli/cukuru, var iegūt sev tīkamāko garšu kombināciju. Kā variantu vēl var pievienot čilli piparus vai/un kūpinātas paprikas pulveri. Es to nedaru, jo nezinu, kam tālāk izmantošu - piemēram, manā skatījumā ne tuncim, ne ņokiem kūpinātā paprika klāt neiederas.

Vārām apmēram 30 minūtes, ik pa brīdim apmaisām. Liekam sterilizētās burkās, aizgriežam vāciņus un glabājam vēsā vietā.

1 comment:

  1. Paldies, izklausās lieliska recepte! Būs nākamajā tomātu sezonā jāizmēģina .... mmmm

    ReplyDelete