Portugāles ļauži ziemas svētku laiku nevar iedomāties bez Bolo Rei jeb Karaļkūkas tāpat ka mēs bez piparkūkām. Šī kūka tiek ēsta visās mājās no Ziemassvētkiem līdz 6. janvārim, Zvaigznes dienai, kas Portugālē tiek apzīmēta ar Dia de Reis - Karaļu diena.
Kūkas recepte uz Portugāli ir atceļojusi no Francijas 19.gs, kas tur ir pazīstama no Ludviga XIV laikā. Pirmā vieta, kur Bolo Rei tikusi cepta un tirgota Lisabonas iedzīvotajiem, ir Confeitaria Nacional, par kuru blogā rakstīju vēl tad, kad pati dzīvoju Portugālē.
Interesants ir fakts, ka portugāļi kūkā iecep kaltētu cūku pupu, kas ir pamats tradīcijas turpināšanai, proti, tam, kurš dabū kūkas gabalu ar pupu, nākamgad kūka ir "jāuzsauc" visai kompānijai. Tāpat arī portugāļi kūkā mēdz iecept laimestu - mazu porcelāna figūriņu, parasti karaļa simbolu.
No receptē dotā produktu daudzuma sanāk viena ļoti liela vai divas "normāla" izmēra kūkas. Ar vienu mazo kūku pilnīgi pietiktu uzcienāt 15-20 cilvēkus.
Gribu vēl piebilst, ka kūka nav no slapjajām, tā ideāli sader ar tēju vai kafiju.
{mīklai}
250gr. milti
650gr. milti
50gr. slapjais vai 11gr. šķīstošais raugs
150ml remdens ūdens
150gr. cukurs
šķipsna sāls
1 apelsīna un 1 citrona miziņa, smalki sarīvēta
4 olas
200gr. kausēts sviests
200ml Porto (Marsala vai šerijs arī derēs)
100gr. labas rozīnes
130gr. žāv. aprikozes
50gr. žāv. dzērvenes
220gr. cukurotu augļu gabaliņi (papaija, ananasi u.c.)
160gr. dažādi rieksti (brazīlijas, indijas, valrieksti, lazdu rieksti, mandeles)
ola vai olas dzeltenums apsmērēšanai
{dekoram}
rieksti
cukuroti augļi
pūdercukurs
Palielā bļodā ieberam raugu, sajaucam ar ūdeni un piemaisām klāt 250gr. miltu. Ja nav iespējams visus miltus iemaisīt, pielejam vēl mazliet ūdeni. Bļodu apsedzam ar dvielīti un atstājam uz 1h uzrūgt.
Sagriežam sīkāk aprikozes un riekstus. Bļodiņā saberam visus augļus un riekstus, aplejam ar 200ml Porto vai citu stiprināto vīnu.
Kad pagājusi stunda un raugs sācis darboties, klāt pieberam atlikušos 650gr. miltus un cukuru, pieliekam sāli, citrona un apelsīna miziņu. Pielejam klāt visu šķidrumu no augļiem, kas nav uzsūcies, un sākam mīcīt mīklu. To var darīt gan ar roku, gan mikseri ar mīklas uzgaļiem, gan jebkuru citu uzparikti, kas paredzētam šādm nolūkam. Mīcot, pievienojam olas, bet pa vienai, ne visas uzreiz. Beigās iemīcām kausēto sviestu, tikai jāatceras, ka tas nedrīkst būt pārāk silts!
Kad mīkla ir kārtīgi izmīcīta, pievienojam izmērcētos augļus un riekstus. Kārtīgi iemīcām, nolīdzinām virsmu, apkaisām ar nedaudz miltiem, apsedzam ar drāniņu un atkal atstājam uzrūgt. Tas prasīs kādu pusotru stundu, atkarībā no temperatūras telpā.
Veidojam 1 vai 2 kūkas. Jāsaka gan uzreiz, ka vienai kūka būs nepieciešama ļoti liela panna, jo es dalu mīklu divās daļās un vienas kūkas diametrs man sanāk ap 28cm. Uzklājam uz pannas cepamo papīru un uzliekam mīklu. Atrodam vidus punktu un izveidojam tur palielu caurumu tā, lai kūka izskatās pēc Adventa vainaga:) Atstājam uz 30 min.
Apsmērējam ar olu visu virsmu un dekorējam ar cukurotajiem augļiem, riekstiem un pūdercukuru. Jāpiebilst, ka portugāļi izmanto lielas cukuroto augļu plāksnes zaļā, sarkanā un dzeltenā krāsā. Arī pie mums tādas var nopirkt, esmu redzējusi Centrāltirgū.
Liekam cepties ~45 min. 180°C. Lai gards, ka nenoēsties!
Kada skaista un garda kucina! Spaniem ari ir lidziga tradicija,kad uz Tris Keninu dienu (Zvaigznes dienu) tiek cepts sis gardums.Spanija to sauc par Roscon de Reyes (Karalu kuka),ko nereti ari pilda ar kremu vai vnk putkrejumu un kukas augsu parsvara dekore tikai ar fruta confitada (sacukurotiem augliem). Un ari spani cep ieksa pupu un liek ieksa kenina figurinu.Kam trapas kenina figurina,tas ir karalis un Roscon jaed ar kroni galva,kas japagatavo vai janoperk pirms (berniem tas ir liels prieks),un lidzigi ir ar pupu,kam pagadas ta,tam jauzsauc :))
ReplyDelete